Linkovi

Rusija granatira istočni front, kaže Ukrajina, dok se čini da se ratni ciljevi mijenjaju


Servicemen of the Carpathian Sich Battalion are seen near an Armored Personnel Carrier (APC) on a frontline, as Russia's attack on Ukraine continues, near the town of Lyman, Donetsk region, Ukraine, Dec. 8, 2022.
Servicemen of the Carpathian Sich Battalion are seen near an Armored Personnel Carrier (APC) on a frontline, as Russia's attack on Ukraine continues, near the town of Lyman, Donetsk region, Ukraine, Dec. 8, 2022.

Ruske snage granatirale su cijelu liniju fronta u regiji Donjecka u istočnoj Ukrajini, rekli su ukrajinski dužnosnici, u sklopu onoga što se činilo kao smanjena ambicija Kremlja da osigura samo najveći dio teritorija koje polaže.

Najžešće borbe bile su u blizini gradova Bakhmut i Avdiivka, rekao je guverner regije Pavlo Kyurylenko u televizijskom intervjuu. Pet civila ubijeno je, a dvoje ranjeno u dijelovima Donteska pod ukrajinskom kontrolom tokom prethodnog dana, rekao je rano u petak.

"Cijela linija fronte je granatirana", rekao je, dodajući da ruske trupe također pokušavaju napredovati u blizini Lymana, koji su ukrajinske snage ponovno zauzele u novembru, što je jedan od niza neuspjeha koje je Rusija pretrpjela od invazije na svog susjeda u februaru.

U Bakhmutu i drugim dijelovima regije Donjeck koja graniči s pokrajinom Luhansk, ukrajinske snage odgovorile su baražnom vatrom iz raketnih bacača, rekao je Reutersov svjedok.

"Rusi su intenzivirali svoje napore u Donjecku i Lugansku", rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksiy Arestovych u video objavi.

"Oni su sada u vrlo aktivnoj fazi pokušaja provođenja ofanzivnih operacija. Mi ne napredujemo nigdje, već se branimo, uništavajući neprijateljsko pješaštvo i opremu gdje god pokuša napredovati."

U izvještaju rano u petak, ukrajinski glavni štab rekao je da su njegove snage napale ruske položaje i mjesta okupljanja trupa u najmanje šest gradova na jugu Ukrajine.

Ruski gubici iznosili su oko 240 ranjenih, uz uništena tri skladišta municije i razne vojne opreme, dodaje se.

Reuters nije uspio provjeriti izvještaje s bojnog polja.

Zastupnički dom Kongresa SAD-a usvojio je u četvrtak zakon o obrani koji Ukrajini sljedeće godine osigurava najmanje 800 miliona dolara dodatne sigurnosne pomoći.

Sjedinjene Države također su se pripremale poslati Ukrajini paket vojne pomoći od 275 miliona dolara koji nudi nove sposobnosti za poraz bespilotnih letjelica i jačanje zračne odbrane, navodi se u dokumentu u koji su Reuters i ljudi upoznati s paketom imali uvid.

PROMIJENJENI RATNI CILJEVI?

Predsjednik Vladimir Putin dao je proturječne izjave o ciljevima rata, ali je sada jasno da ciljevi uključuju određeno širenje ruskih granica, za razliku od komentara na početku "specijalne vojne operacije", kada je rekao da ruski planovi ne uključuju okupacija ukrajinske zemlje.

Kremlj je u četvrtak rekao da je spreman osigurati barem većinu teritorija u istočnoj i južnoj Ukrajini koje je Moskva proglasila dijelom Rusije, ali se čini da odustaje od zauzimanja drugih teritorija na zapadu i sjeveroistoku koje je Ukrajina ponovno zauzela.

Rusija je u oktobru objavila da je anektirala četiri pokrajine, koje naziva "novim teritorijima", nedugo nakon održavanja takozvanih referenduma koje su Ukrajina, Zapad i većina zemalja u Ujedinjenim narodima odbacili kao lažne i nezakonite.

Iako je Rusija jasno dala do znanja da želi preuzeti punu kontrolu nad Donjeckom i Luganskom - dvjema regijama u kojima se uglavnom govori ruskim jezikom, zajednički poznatim kao Donbas - ostalo je nejasno koliko regija Zaporožja i Hersona anektira.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy kaže da će njegove trupe na kraju otjerati Rusiju sa svih osvojenih teritorija, uključujući poluotok Krim koji je Rusija anektirala 2014.

U naselju Posad-Pokrovske u južnoj regiji Kherson, koje je ponovno zauzela Ukrajina, neki seljani vratili su se u domove oštećene ili pretvorene u ruševine ruskih granata, smještene u krajoliku srušenih stubova i istrošene municije.

Zelenskiy je u svom kasnom video obraćanju u četvrtak odao počast četvorici policajaca ubijenih od mina u pokrajini Kherson.

“Ovo je možda još žešće i lukavije od raketnog terora”, rekao je Zelenskiy.

"Jer ne postoji sistem protiv mina koji bi mogao uništiti barem dio prijetnje kao što to čine naši protivzračni sistemi."

Optužio je ruske snage da su ostavile mine, minirane zgrade, automobile i infrastrukturu na mjestima koja su napustile pod pritiskom ukrajinske vojske.

U četvrtak su ruske mornaričke snage oborile ukrajinsku bespilotnu letjelicu iznad Crnog mora, prema ruskom postavljenom guverneru Sevastopolja, važne luke i najvećeg grada na Krimu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG