Linkovi

Zelenski smijenio vrhovnog komandata Oružanih snaga Ukrajine


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i bivši komandat Oružanih snaga Ukrajine Valeri Zalužni tokom susreta u Kijevu, 8. februar 2024. (Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i bivši komandat Oružanih snaga Ukrajine Valeri Zalužni tokom susreta u Kijevu, 8. februar 2024. (Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da je sa pozicije vrhovnog komandata Oružanih snaga Ukrajine smijenio Valerija Zalužnog.

Na tu funkciju imenovan je Oleksandr Sirski, dosadašnji komandant ukrajinskih Kopnenih snaga.

Odluku o smjeni Zelenski je saopštio nekoliko dana pošto su se u ukrajinskoj javnosti pojavile naznake da ukrajinski predsjednik razmatra smjenu vojnog zvaničnika - koga brojni građani smatraju nasionalnim herojem otpora ruskoj agresiji pokrenutoj februara 2022.

U objavi na društvenoj mreži Facebook, Zelenski je rekao da se sastao i razgovarao sa Zalužnim.

"Razmatrali smo kakav je vid obnove potreban Oružanim snagama Ukrajine. Kao i ko bi mogao činiti njihovo novo rukovodstvo. Vrijeme je za ovu vrstu obnove. Generalu Zalužnom sam predložio da ostane našem timu", rekao je Zelenski.

Dosadašnji komandant Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da je imao važan razgovor sa predsjednikom Zelenskim i da je odlučeno da se promijene strategija i taktika na bojnom polju.

"Izazovi i zadaci iz 2022. godine se razlikuju od onih u 2024. Sve se mora mijenjati i prilagođavati novoj realnosti. Da zajedno pobijedimo", objavio je Zalužni.

Odluka o promjeni na vrhu ukrajinske vojske uoči dvogodišnjice ruske agresije u ratu koji je odnio znatne žrtve i uništio ukrajinske gradove i infrastrukturu.

Sjedinjene Države i zapadni svijet Ukrajini je pružio uvjeravanja da će joj u ratu sa Rusijom pomagati sve dok to bude potrebno.

Međutim, zakonski prijedlog o pomoći trenutno je blokiran u američkom Kongresu, a dostupna novčana sredstva su potrošena.

Također, uprkos velikim očekivanjima od ukrajnske kontraofanzive pokrenute juna 2023, nastojanja da ruske snage budu primorane na povlačenje sa dijelova okupirane ukrajinske teritorije, nisu urodila plodom.

To su okolnosti uoči dvogodišnjice ruske agresije na Ukrajinu – koja ne odustaje od tog ofanzivnog vojnog poduhvata.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG