Linkovi

Prodaja oružja Ukrajini otežana zbog problema sa proizvodnjom


ARHIVA: Ukrajinski vojnik ispaljuje protivtenkovsko oružje tokom vježbi prije početka ruske invazije (Foto: AP/Vadim Ghirda)
ARHIVA: Ukrajinski vojnik ispaljuje protivtenkovsko oružje tokom vježbi prije početka ruske invazije (Foto: AP/Vadim Ghirda)

Mnoge zapadne kompanije nisu uspjele povećati proizvodnju oružja u 2022. godini, uprkos snažnom porastu potražnje za vojnom opremom, objavio je Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI).

Ova organizacija, koja prati i analizira oblast proizvodnje oružja, napomenula je i da su nedostatak radne snage, rastući troškovi i poremećaji u lancu snabdijevanja pogoršani ruskom invazijom na Ukrajinu.

SIPRI je saopštio da je prihod 100 najvećih svjetskih kompanija za proizvodnju oružja i vojnih usluga prošle godine iznosio 597 milijardi dolara, što je pad od 3,5% u odnosu na 2021.

Mnoge kompanije koje se bave oružjem suočile su se s preprekama u prilagođavanju proizvodnje ratu visokog intenziteta”, rekla je Lusi Bero-Sudro, direktorica SIPRI-jevog Programa za vojna izdvajanja i proizvodnju oružja.

SIPRI je naveo da su prihodi 42 američke kompanije na listi — na koje se odnosi 51% ukupne prodaje oružja — pali za 7,9% - na 302 milijarde dolara u 2022. Od toga, 32 su zabilježile pad prihoda od prodaje oružja u odnosu na prethodnu godinu, većina pozivajući se na tekuće probleme u lancu snabdijevanja i nedostatak radne snage koji proizlaze iz pandemije covida 19.

Nan Tian, viši istraživač u SIPRI-ju, rekao je da “počinjemo vidjeti priliv novih narudžbi povezanih s ratom u Ukrajini”.

On je u tom kontekstu spomenuo neke velike američke kompanije, poput Lokhid martin (Lockheed Martin) i Rajteon tehnologije (Raytheon Technologies), te rekao da će se zbog "postojećih zaostalih narudžbi i poteškoća u povećanju proizvodnih kapaciteta, prihod od ovih narudžbi vjerovatno odraziti na prihode kompanije tek za dvije do tri godine.”

Kompanije u Aziji i na Bliskom Istoku zabilježile su značajan rast prihoda od oružja u 2022. godini, naveo je SIPRI u svojoj procjeni, uz napomenu da su pokazale "svoju sposobnost da odgovore na povećanu potražnju u kraćem vremenskom roku". SIPRI je poimenično izdvojio Izrael i Južnu Koreju.

Međutim, uprkos padu na godišnjem nivou, ukupan prihod od 100 analiziranih kompanija i dalje je bio 14% veći u 2022. nego u 2015. godini - prvoj godini za koju je SIPRI u svoju rang listu uvrstio kineske kompanije.

Iz SIPRI-ja su takođe saopštili da su zemlje poslale nove narudžbe krajem godine i da je vremenski razmak između narudžbi i proizvodnje značio da se porast potražnje nije reflektovao na prihode ovih kompanija u 2022.

"Ipak, potpisani su novi ugovori, posebno za municiju, za koje se moglo očekivati da će dovesti do većih prihoda 2023. godine i kasnije", kaže Bero-Sudro iz SIPRI-ja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG