Linkovi

UN traže 4,2 milijarde dolara za humanitarnu pomoć Ukrajini


Pogled iz zraka prikazuje uništene zgrade kao rezultat intenzivnih borbi u Bakhmutu, Ukrajina, 13. januara 2024.
Pogled iz zraka prikazuje uništene zgrade kao rezultat intenzivnih borbi u Bakhmutu, Ukrajina, 13. januara 2024.

Ujedinjene nacije pozvale su u ponedjeljak na 4,2 milijarde dolara za pružanje humanitarne pomoći ljudima koji se bore s posljedicama gotovo dvogodišnjeg rata u Ukrajini, kao i milionima izbjeglica koje su pobjegle u druge zemlje u regionu.

U zajedničkom saopćenju, humanitarna agencija UN-a i agencija UN-a za izbjeglice istaknule su nedavne ruske zračne napade velikih razmjera, rekavši da nasilje pokazuje "razornu civilnu cijenu rata", a također skreću pažnju na gorke zimske uslove koji isporuku humanitarnih sredstava čine hitnija pomoć.

"Stotine hiljada djece žive u zajednicama na prvim linijama rata, prestravljene, traumatizirane i lišene svojih osnovnih potreba", rekao je šef UN-a za pomoć Martin Griffiths. "Kuće, škole i bolnice su više puta pogođeni, kao i sistemi za vodu, gas i električnu energiju. Samo tkivo društva je napadnuto sa razornim posljedicama. Naš plan reagovanja, implementiran sa nacionalnim nevladinim organizacijama i volonterima, uključuje cijeli niz pomoći."

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, više od 5,9 miliona Ukrajinaca je pobjeglo u druge zemlje u Evropi, prema podacima UN-a, Njemačka i Poljska su domaćini najvećem broju ukrajinskih izbjeglica, po jedan milion, sa skoro 400.000 u Češkoj i više od 100.000 u Moldaviji, Slovačkoj, Irskoj, Italiji, Holandiji, Španiji i Britaniji.

UN kažu da su zemlje domaćini velikodušno prihvatile ukrajinske izbjeglice, ali im je potrebna veća podrška međunarodne zajednice.

"Zemlje domaćini nastavljaju da proširuju zaštitu i uključuju ih u društvo, ali mnogim ugroženim izbjeglicama i dalje je potrebna pomoć", rekao je visoki komesar UN-a za izbjeglice Filippo Grandi. „Ne bi trebalo da se osećaju pritisnuti da se vrate jer ne mogu da sastave kraj s krajem u egzilu. Svim izbjeglicama se mora pomoći i dati im se prilike da iskoriste i izgrade svoje talente kako bi ih pripremili za eventualni dobrovoljni povratak kada situacija to dozvoli.”

Razgovori u Davosu

Savjetnici za nacionalnu sigurnost iz 83 zemlje okupili su se u švicarskom gradu Davosu u nedjelju, uoči Svjetskog ekonomskog foruma, kako bi razgovarali o ukrajinskom mirovnom planu od 10 tačaka koji ocrtava uslove Kijeva za okončanje rata s Rusijom.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy izrazio je važnost ovakvih međunarodnih skupova, rekavši da se "red zasnovan na pravilima svakako mora vratiti - za sve širom svijeta bez izuzetka".

Rekao je da ruski lideri "vjeruju da svojim nasiljem i terorom mogu nametnuti neku drugu vrstu poretka, predatorskog, bez ikakvih pravila ili sigurnosnih garancija".

83 delegacije, uključujući 18 iz Azije i 12 iz Afrike, koje su učestvovale na sastanku, predstavljale su znatno veći broj od 65 koje su prisustvovale posljednjoj rundi pregovora na Malti prošlog oktobra.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je dokument u Kijevu, januara. 12, 2024.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je dokument u Kijevu, januara. 12, 2024.

U razgovorima su učestvovali predstavnici nacionalne sigurnosti iz zemalja u razvoju kao što su Brazil, Indija, Saudijska Arabija i Južna Afrika. Ove zemlje, zajedno sa Kinom i Rusijom, dio su saveza BRICS-a.

Švicarski ministar vanjskih poslova Ignazio Cassis, koji je ko-domaćin razgovora u Davosu, pozdravio je učesnike, dodajući da bi oni mogli igrati važnu ulogu u razgovorima.

"Učešće BRICS alijanse je veoma važno jer ove zemlje imaju odnos prema Rusiji... Sve ovo može stvoriti ovaj kolektivni pokret za dovođenje zemalja koje su daleko od sukoba, ali mogu igrati ulogu u uticaju na Kinu i Rusiju, “, rekao je Cassis.

Cassis je, međutim, primijetio odsustvo Kine iz pregovora.

“Kina igra značajnu ulogu. Moramo pronaći načine da sarađujemo s Kinom na ovome”, dodao je on, u izjavi novinarima na početku razgovora.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andriy Yermak pohvalio je sve veće učešće zemalja s globalnog juga u mirovnim naporima Ukrajine. On je ponovio Cassisove komentare u nedjelju da je važno da Kina bude dio razgovora o procesu "formule mira".

Nije jasno da li se učesnici BRICS-a slažu sa mirovnim planom Zelenskog koji poziva na potpuno povlačenje Rusije sa ukrajinskih teritorija, odgovornost Rusije za ratne zločine i povratak hiljada ukrajinske dece koju je Rusija otela.

Rusija, koja nije pozvana na sastanak, kontroliše nešto manje od jedne petine ukrajinske teritorije. Odbacila je kijevsku "formulu mira" kao apsurdnu jer Ukrajina želi pronaći mir bez učešća Moskve.

Ruski tajkun Oleg Deripaska rekao je u nedjelju da je malo vjerovatno da će mir između Ukrajine i Rusije biti postignut najmanje do maja 2025.

"Šteta je što se neće dogoditi konstruktivan razgovor o situaciji u Ukrajini - neće biti ruske delegacije", rekao je Deripaska u objavi u aplikaciji Telegram.

Jermak je na konferenciji za novinare rekao da za Ukrajinu neće biti prihvatljivo ništa osim potpunog povlačenja Rusije sa svih ukrajinskih teritorija.

“Za sve Ukrajince najvažnije je pobijediti u ovom ratu”, rekao je on.

Neki materijali za ovaj izvještaj došli su od AP-a, agencije Frans pres i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG