Linkovi

Ukrajina u očekivanju američkog raketnog sistema


Mobilni lanser raketa Patriot izložen 21. marta 2023. ispred Fort Sil Army Posta u blizini Lawtona, Oklahoma, gdje su ukrajinski vojnici naučili kako da koriste sistem.
Mobilni lanser raketa Patriot izložen 21. marta 2023. ispred Fort Sil Army Posta u blizini Lawtona, Oklahoma, gdje su ukrajinski vojnici naučili kako da koriste sistem.

Nakon smrtonosnih ruskih raketnih udara u petak, ukrajinske zračne snage saopćile su da će zemlja uskoro imati oružje kojim će pokušati spriječiti takve napade: sistem protivvazdušne odbrane Patriot.

Isporuka Patriota se očekuje u Ukrajini nakon Vaskrsa, rekao je glasnogovornik ukrajinskih ratnih snaga Jurij Ihnat. Ova prvenstveno pravoslavna hrišćanska zemlja slavi Vaskrs u nedelju.

Govoreći u subotu na ukrajinskoj državnoj televiziji, Ihnat je odbio dati precizan rok dolaska odbrambenog raketnog sistema, ali je rekao da će javnost znati "čim bude oboren prvi ruski avion".

Grupa od 65 ukrajinskih vojnika završila je obuku prošlog mjeseca u Fort Sillu, postaji američke vojske u Oklahomi, i vratila se u Evropu kako bi saznala više o korištenju odbrambenog raketnog sistema za praćenje i obaranje neprijateljskih aviona.

Zvaničnici su tada rekli da će se Ukrajinci potom vratiti u svoju zemlju s raketnom baterijom Patriot, koja obično uključuje šest mobilnih lansera, mobilni radar, generator struje i centar za kontrolu.

Njemačka i Holandija također su se obavezale da će Ukrajini obezbijediti Patriot sistem. Osim toga, protivraketni sistem SAMP/T koji su obećale Francuska i Italija "trebalo bi ući u Ukrajinu u bliskoj budućnosti", rekao je Ihnat ove sedmice.

Ukrajinska vojska nastoji da pojača svoju sposobnost presretanja projektila dok se priprema za očekivanu proljetnu kontraofanzivu za ponovno zauzimanje područja zemlje pod ruskom okupacijom.

XS
SM
MD
LG