Linkovi

Ukrajina tvrdi da je uništila najmanje 6 ruskih borbenih aviona


Vatrogasci se bore sa požarom nakon što je protivvazdušna odbrana oborila navodno ukrajinski dron, u Kursku, Rusija, 4. aprila 2024.
Vatrogasci se bore sa požarom nakon što je protivvazdušna odbrana oborila navodno ukrajinski dron, u Kursku, Rusija, 4. aprila 2024.

Ukrajina je u petak saopštila da je uništila najmanje šest ruskih vojnih aviona u vazdušnoj bazi u južnoj Rostovskoj oblasti u nizu napada izvedenih tokom noći.

Kijev je prošle noći pokrenuo jedan od najvećih napada u posljednjih nekoliko nedjelja, napavši rusku teritoriju sa više od 50 dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Bezbjednosni izvor u Kijevu rekao je za AFP da je u napadu na vazdušnu bazu Morozovsk u južnoj ruskoj oblasti Rostov uništeno najmanje šest ruskih aviona, a "još osam je teško oštećeno".

"Ovo je važna specijalna operacija koja će značajno smanjiti borbeni potencijal Rusa", rekao je izvor i dodao da su napad izvele bezbjednosna služba SBU i vojska.

Zvanične reakcije iz Rusije za sada nema, a AFP nije mogao da potvrdi iznijete tvrdnje.

Rusija je saopštila da dronovi koje je lansirao Kijev tokom noći gađali južni region Rostov, koji se nalazi odmah preko granice sa Ukrajinom i u kom se nalazi veliki broj vojnih objekata, uključujući i njen komandni štab za ofanzivu.

"Tokom noći i ujutro 5. aprila, režim u Kijevu je pokušao da izvrši nekoliko terorističkih napada vazdušnim bespilotnim letjelicama koji su spriječeni", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Guverner Rostova Vasilij Golubev rekao je da je napad dronom na okrug Morozovsk, gdje se nalazi vazdušna baza, nanio "neznačajnu štetu" elektrani koja je prekinula snabdijevanje strujom oko 600 stanovnika.

Također je prijavio da su prozori razbijeni na stambenoj zgradi, ali nije pomenuo vazdušnu bazu.

Rusija rijetko komentariše ukrajinske tvrdnje o uspješnim udarima.

XS
SM
MD
LG