Linkovi

Ruski dronovi prekinuli struju u centralnoj i sjeveroistočnoj Ukrajini


Slika koja je snimila i objavila ukrajinska hitna služba 2. februara 2024. prikazuje spasioca ispred zgrade oštećene kao rezultat ruskog zračnog napada na centar ukrajinskog grada Hersona.
Slika koja je snimila i objavila ukrajinska hitna služba 2. februara 2024. prikazuje spasioca ispred zgrade oštećene kao rezultat ruskog zračnog napada na centar ukrajinskog grada Hersona.

Vojni zvaničnici u Ukrajini kažu da je Rusija preko noći lansirala dvadesetak dronova koji su gađali kritičnu infrastrukturu zemlje, isključivši struju na lokacijama u centralnoj Ukrajini i na sjeveroistoku.

Ukrajinski dobavljač energije Ukrenergo saopštio je u petak da je pričinjena određena šteta na njegovim objektima, što je rezultiralo prekidom struje u gradu Krivi Rih u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Agencija France-Presse citirala je zvaničnike na sjeveroistoku Harkova koji su rekli da su oko 64 grada i naselja također ostala bez struje zbog ruskog granatiranja.

Ukrajina je saopštila da su njene snage oborile 11 dronova.

U međuvremenu, Francuska je u petak potvrdila da su dva francuska dobrovoljna humanitarna radnika ubijena u četvrtak u napadu ruskih dronova u blizini grada Hersona na jugu Ukrajine.

“Dvojica francuskih humanitarnih radnika ubijena su u Ukrajini u ruskom udaru. Kukavički i nečuven čin. Moja solidarnost je prema svim volonterima koji su posvećeni pomaganju ljudima”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na društvenoj medijskoj platformi X.

Francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne napisao je u postu da će Rusija “morati da odgovara za svoje zločine”.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy izrazio je saučešće i zahvalnost na usluzi francuskim humanitarnim radnicima.

"Ruski teror ne poznaje granice niti nacionalnosti žrtava", rekao je on u medijskoj objavi na X. "Hrabri francuski humanitarni radnici su pomagali ljudima i uvijek ćemo biti zahvalni na njihovoj humanosti", istaknuo je.

Neke informacije za ovaj izvještaj dolaze od agencija Reuters i Agencija Frans pres.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG