Linkovi

Ukrajina se nada nastavku američke pomoći


Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov, ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko, šef diplomatije Dmitro Kuleba i šef Evropske unije za spoljnu politiku Josep Borrell kod Zida sjećanja na pale branioce Ukrajine u Kijevu, 1. oktobra 2023.
Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov, ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko, šef diplomatije Dmitro Kuleba i šef Evropske unije za spoljnu politiku Josep Borrell kod Zida sjećanja na pale branioce Ukrajine u Kijevu, 1. oktobra 2023.

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba izjavio je u ponedjeljak da vjeruje da će Sjedinjene Države "moći da pronađu neophodna rješenja" da bi nastavile da pružaju vojnu podršku Ukrajini.

Razgovarajući sa novinarima zajedno sa šefom Evropske unije za spoljnu politiku Josepom Borrellom, Kuleba je izjavio da je Ukrajina imala sadržajne razgovore i sa demokratskim i republikanskim članovima Kongresa.

Odluku američkih zakonodavaca da finansijsku pomoć Ukrajini izuzmu iz privremenog zakona o budžetu, koji je usvojen u subotu da bi se izbjeglo zatvaranje federalne vlade, opisao je kao "incident", a ne sistemsku promjenu u smislu podrške.

"Ne smatramo da je američka podrška nestala, jer Sjedinjene Države razumiju da je ulog u Ukrajini mnogo veći od same Ukrajine, da je riječ o stabilnosti i predvidljivosti svijeta", istakao je Kuleba.

Borrell, koji predvodi sastanak Savjeta za spoljnopolitičke odnose EU u Kijevu u ponedjeljak, također je izjavio da vjeruje da će se pronaći rješenja za nastavak američke pomoći Ukrajini.

Francuska ministrica spoljnih poslova Catherine Colonna rekla je da je održavanja sastanka u ukrajinskoj prijestolnici znak "odlučne i trajne podrške Ukrajini".

"To je također poruka Rusiji da ne računa na to da ćemo se zamoriti. Bićemo tu još dugo", rekla je Colonna novinarima.

Holandska šefica diplomatije Hanke Bruins Slot izjavila je da Rusija mora da se pozove na odgovornost zbog agresije na Ukrajinu, te da je važno da se izvrši pritisak na Rusiju sankcijama.

"Moramo da uradimo šta god je potrebno, koliko god je potrebno, za slobodu naroda Ukrajine", izjavila je.

Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU u Kijevu, u znak podrške Ukrajini, 2. oktobra 2023. (Foto: AP/Pres služba predsednika Ukrajine)
Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU u Kijevu, u znak podrške Ukrajini, 2. oktobra 2023. (Foto: AP/Pres služba predsednika Ukrajine)

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u ponedjeljak da Rusija vjeruje da će zamor ratom u Ukrajini rasti u zapadnim zemljama, ali da očekuje da će SAD nastaviti svoje učešće.

Iz zakona koji je usvojen da bi se nastavilo finansiranje rada američke vlade do 17. novembra, izostavljena je dodatna pomoć Ukrajini, što je bio prioritet Bijele kuće, ali mu se protivi sve veći broj republikanaca u Kongresu.

U govoru u nedjelju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ništa neće moći da oslabi borbu njegove zemlje protiv Rusije.

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je izvršio pritisak na republikance u Kongresu da podrže prijedlog zakona o dodatnoj pomoći Ukrajini, navodeći da mu je "dosta" političkih igara koje su skoro dovele do zatvaranja vlade.

"Ni pod kojim okolnostima ne možemo da dozvolimo da se poremeti američka podrška Ukrajiini. Očekujem da predsjedavajući (Predstavničkog doma) održi obećanje i osigura usvajanje zakona i pružanje podrške Ukrajini dok se brani od agresije i brutalnosti", rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući.

Mnogi zakonodavci, međutim, priznaju da je sve teže pridobiti podršku pomoći Ukrajini u Kongresu kako se rat između Rusije i Ukrajine nastavlja.

Glasanje u Predstavničkom domu protekle nedjelje ukazuje na potencijalne probleme u budućnosti. Skoro polovina republikanskih kongresmena glasala je da se iz zakona o troškovima odbrane ukine 300 miliona dolara namijenjenih obuci ukrajinskih vojnika i kupovini oružja. Ta suma je kasnije odobrena na odvojenom glasanju, ali su protivnici podrške Ukrajini ipak slavili činjenicu da njihov broj raste u Kongresu.

Neslaganja oko finansiranja Ukrajine

U Slovačkoj, pobjednik parlamentarnih izbora održanih tokom vikenda počinje pregovore o formiranju koalicione vlade koja će se protivi evropskoj vojnoj pomoći Ukrajini.

Slogan stranke Roberta Fica "Ni jedna runda municije" za susjednu Ukrajinu imao je odjeka u Slovačkoj, zemlji sa 5,5 miliona stanovnika.

"I dalje smo spremni da pomognemo Ukrajini na humanitarni način", kazao je proruski orijentisani Fico, za koga analitičari vjeruju da ga je inspirisao mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban, protivnik angažovanja EU u naoružavanju Ukrajine.

Fico je rekao da Slovačka, koja je članica NATO, ima veće probleme od Ukrajine, uključujući cijenu energenata i troškove života, ali je dodao da će njegova partija SMER-SSD učiniti sve što je moguće da započne mirovne pregovore.

U izvještaju su korišteni neki podaci agencija Reuters i AP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG