Linkovi

Dogovor o pomoći Ukrajini u Senatu na ivici kolapsa zbog Trumpa


Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell. (AP Photo/J. Scott Applewhite)
Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Senatori iz obje stranke usaglasili su prijedlog koji spaja strožije mjere kontrole američke granice, što su tražili republikanci, i pomoć Ukrajini koju traže demokrate, ali taj dogovor bi mogao da propadne zbog Donalda Trumpa.

Favorit za republikansku predsjedničku nominaciju se protivi postojećem prijedlogu.

U Senatu se tražio kompromis između zahtjeva da se pooštri kontrola granice i smanji broj imigranata koji dolaze iz Meksika, kao i potrebe da se pomogne Ukrajini. Predsjednik Joe Biden i lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell su mjesecima radili na tom predlogu.

Međutim, McConnell je na sastanku sa republikancima iza zatvorenih vrata u srijedu priznao da se Trump tome protivi i da su razgovarali o drugim opcijama - da se pomoć Ukrajini i sredstva za granicu odvoje, kažu anonimni izvori koji su prisustvovali sastanku.

"I dalje radimo na tome", rekao je McConnell novinarima u četvrtak, a na radnom ručku je kazao da on lično podržava ideju da se spoje pitanja granice i Ukrajine.

Nedjeljama je McConnell naglašavao potrebu da Kongres odobri desetine milijardi dolara pomoći za Ukrajinu, Izrael i druge saveznike, kao i da se usvoje izmijenjene mjere kontrole granice.

Senator iz Oklahome, James Lankford, koji predvodi republikanske pregovarače, kaže da se i dalje radi na formulisanju paketa, i da je McConnell podržao prijedlog, ali istovremeno i priznao realnost početka sezone stranačkih izbora.

"Mislim da je samo uvažio realnost, da je to promjena koja se desila", kaže Lankford.

On je radio sa dvopartijskom grupom senatora i Bijelom kućom na izradi tog prijedloga, ali pregovori su uvijek zapinjali oko troškova nove politike i ovlaštenja predsjednika da dozvoljava ljudima da uđu u zemlju pod posebnim okolnostima - ako bježe od rata ili nereda.

"Želimo da napravimo prijedlog koji će biti usvojen u Senatu", rekla je Kyrsten Sinema, nezavisna senatorka iz Arizone koja učestvuje u pregovorima.

Portparolka Bijele kuće Olivia Dalton rekla je da je Bidenova administracija radila na prijedlogu "u dobroj vjeri" da će biti napretka, i da se nada nastavku.

Ali, kongresni lideri nisu govorili ni o jednom drugom planu da se odobre ratni fondovi Ukrajini. Neki republikanci u Predstavničkom domu ne žele da daju više novca toj zemlji, iako su lideri poput McConnella to zagovarali.

Iako u pregovorima ne učestvuje, Trump je oštro kritikovao pomoć Ukrajini i potencijalno ugrozio politički dogovor koji bi ograničio i priliv migranata. Za republikance je granica jako važno pitanje i očekuje se da bude centralno u kampanji.

Trump je na društvenim mrežama objavio da "neće biti dvostranačkog dogovora o granici dok ne dobiju sve što je potrebno da se zaustavi invazija miliona ljudi".

Lider demokrata u pregovorima, senator Chris Murphy, kaže da se ipak nada da će republikanci prihvatiti dogovor.

"Veliki broj republikanaca je navikao da je ovo samo političko pitanje, a ne i istinski problem, i teško im je da promijene način razmišljanja. Ali postoje republikanci u Senatu koji to žele".

Senator J.D. Vance, republikanac iz Ohija koji je Trumpov saveznik, kaže da je razgovarao sa bivšim predsjednikom i da je on zabrinut da bi prijedlog mogao biti "isuviše slab".

"Kada dogovor propadne, predsjednik će za to okriviti "Trumpove republikance". A u realnosti, taj paket nije davao nikakvu sigurnost na granici", kaže Vance.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG