Linkovi

Može li Amerika učiniti više da pomogne Ukrajini?


Ukrajinski vojnik na položaju u blizini Bahmuta.
Ukrajinski vojnik na položaju u blizini Bahmuta.

Dok se ukrajinske snage bore da odbiju rusku invaziju sa sve manjim zalihama raketa i druge municije, neke pristalice tvrde da bi Bidenova administracija mogla učiniti više da ih ponovo naoruža bez čekanja na dugo odgađano odobrenje Kongresa.

Zahtjev administracije za novu vojnu pomoć od 61,4 milijarde dolara vezan je za partijsku bitku u Kongresu, što su republikanci povezali sa zahtjevima za paketom novih strogih ograničenja za migrante i tražitelje azila na južnoj granici Amerike.

No, neki ukrajinski zagovornici ističu da je administracija još ranije odobrila ovlasti za isporuku oružja Ukrajini u vrijednosti od 4,2 milijarde dolara iz vlastitih zaliha.

Bez usvajanja novog zakona u Kongresu, nema novca za popunu američkih zaliha, ostavljajući pitanja o vojnoj spremnosti SAD-a i sposobnosti zemlje da odgovori na krizu negdje drugdje, kao što je Tajvan.

"Ne postoji zakonski zahtjev za zamjenu opreme koja se šalje saveznicima" u skladu s predsjedničkim ovlaštenjem za povlačenje koje je odobrio Kongres u decembru 2022, rekao je za Bloomberg Mark Cancian, bivši specijalista Ureda za upravljanje i budžetsku odbranu.

Predložio je da teoretski Ministarstvo odbrane može slati oružje i municiju u Ukrajinu bez sredstava za popunu.

Portparol Pentagona Pat Ryder rekao je da američka vojska razumije ozbiljnost ukrajinskih potreba i da zato radi s Kongresom na dobivanju odobrenja za dodatno finansiranje.

"Iako imamo ovlasti za 4,2 milijarde dolara, nemamo raspoloživa sredstva da popunimo te zalihe ako ih potrošimo", objasnio je na brifingu ovog mjeseca.

Kritičari dodatnog zahtjeva predsjednika Joea Bidena u iznosu od 61,4 milijarde dolara, koji bi uključivao i pomoć za Izrael i Tajvan, tvrde da bi se novac mogao bolje potrošiti kod kuće i da bi prvi prioritet administracije trebao biti osiguranje granice s Meksikom, gdje je rekordan broj tražitelji azila koji ilegalno ulaze u Sjedinjene Države.

Oni su također pozvali na veću transparentnost i odgovornost u vezi sa 111 milijardi dolara u oružju, opremi, humanitarnoj pomoći i drugoj pomoći koja je već poslana Ukrajini od ruske invazije u punom obimu prije skoro dvije godine.

Neki pristalice Ukrajine, međutim, tvrde da rizici dopuštanja Rusiji da se zauzme na bojnom polju zbog ukrajinske nestašice snabdijevanja nadmašuju rizike dopuštanja privremenog smanjenja američkih zaliha.

"Svakako, u ovom trenutku, čini se da je najveći rizik da [ruski predsjednik Vladimir] Putin postigne neke uspjehe na bojnom polju, sigurno ubijajući više ukrajinskih civila, ako ne i ostvarivanje prednosti na linijama fronta", rekao je Scott Cullinane, direktor vladinih odnosa u Razomu, organizaciji ukrajinske dijaspore sa sjedištem u SAD-u.

Cullinane je za ukrajinski servis Glasa Amerike rekao da vjeruje da uskraćivanje vojne pomoći šalje poruku američke slabosti.

"To stvara sumnje u glavama naših ukrajinskih partnera da su SAD spremne stati uz njih i otvara mogućnost Putinu da misli da može nadmašiti nas jednostavnim produžavanjem rata", rekao je.

Alexander Vindman, penzionisani potpukovnik američke vojske koji je bio direktor za evropske poslove u Vijeću za nacionalnu sigurnost, također smatra da je rizik smanjenja američkih zaliha oružja precijenjen.

"Realnost... je da će tradicionalni republikanski jastrebovi nastaviti da ulažu u američku odbranu", rekao je u intervjuu Vindman, koji je rođen u Ukrajini.

"Oni neće riskirati po američku odbranu, posebno kada to podriva gotovo zastarjelu percepciju da je Republikanska stranka dobra za odbranu, dobra za odbrambenu industriju i da podržava vojsku."

Vindman je dodao da čak i ako administracija odmah pošalje 4,2 milijarde dolara oružja Ukrajini, to će pokriti potrebe na bojnom polju te zemlje za najviše nekoliko sedmica.

Michael Allen, bivši posebni pomoćnik predsjednika i viši direktor u Vijeću za nacionalnu sigurnost, ustvrdio je da ne koristeći svoje preostale ovlasti za pomoć Ukrajini, Bidenova administracija nastavlja pritisak na Kongres da odobri puni zahtjev od 61,4 milijarde dolara.

Iuliia Iarmolenko iz Glasa Amerike i Ostap Yarysh dali su doprinos ovom članku.
XS
SM
MD
LG