Linkovi

Ukrajina, ruska agresija i Kina među temama NATO samita u Washingtonu


ARHIVA - Zastave Sjedinjenih država i NATO (REUTERS/Yves Herman)
ARHIVA - Zastave Sjedinjenih država i NATO (REUTERS/Yves Herman)

NATO bi na samitu u Washingtonu trebalo da razmatra konkretne načine za ubrzanje članstva Ukrajine u Atlantskom savezu. Takođe, očekuje se da će u fokusu biti sigurnosni rizici ruske agresije na Ukrajinu i izazovi u regionu Indo-Pacifika.

U trenutku dok se ratu Rusije i Ukrajine ne nazire kraj, Sjedinjene Države ugostiće 32 članice NATO-a na godišnjem samitu u Vašingtonu - koji se održava od 9. do 11. jula. Jačanje sigurnosti Ukrajine i rješavanje izazova poput onih iz Kine – visoko su kotirane teme, saopštili su američki zvaničnici.

“Podrška Ukrajini i njenoj odbrani od ruske agresije, saradnja sa partnerima, načini za jačanje otpornosti saveznika u suočavanju sa prijetnjama i izazovima iz Narodne Republike Kine. Hibridne i cyber pretnje – to su teme na koje ćemo se usredsrediti na samitu", izjavio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara Douglas Jones.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO-u saglasni su da je budućnost Ukrajine u Alijansi. Na samitu bi trebalo da budu poznati konkretni koraci za njeno približavanje članstvu u NATO.

Neki od članova američkog Kongresa iskazivali su zabrinutost u vezi sa spremnošću Ukrajine da se priključi uprkos tome što se obavezala da će sprovesti unutrašnje reforme.

Međutim, teme neće biti isključivo Ukrajina i evropska sigurnost. Analitičari ukazuju i da NATO razmatra veću ulogu i u Indo-Pacifiku.

“Australija, Novi Zeland, Republika Koreja i Japan veoma su zainteresovani za produbljivanje saradnje sa NATO. To ne mora nužno biti vojna saradnja – nego oblasti u kojima već postoji neki vid kooperacije", kaže Stiven Flanagan iz Korporacije Rand.

Organizacija samita podudara se sa obilježavanjem sedamdeset pete godišnjice osnivanja NATO-a, zbog čega je više od dvadeset ličnosti, uticajnih na društvenim mrežama, pozvano da prate okupljanje i objavljuju sadržaje koji će obilježiti važnu prekretnicu.

XS
SM
MD
LG