Linkovi

Ukrajina tvrdi da je uhvatila ruske agente koji su planirali ubistvo Zelenskog, kao "dar Putinu"


Vladimir Putin (L) and Volodimir Zelenskyy
Vladimir Putin (L) and Volodimir Zelenskyy

Ukrajinska državna bezbjednosna služba saopćila je da je uhvatila dva agenta Rusije koji su planirali ubistvo predsjednika Volodimira Zelenskog i drugih najviših zvaničnika kao "poklon" Vladimiru Putinu dok je u utorak polagao zakletvu za novi mandat u Kremlju.

Dvojica muškaraca bili su pukovnici ukrajinske državne straže koju je regrutirala ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) koja je procurila povjerljive informacije u Moskvu, objavila je Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) u aplikaciji Telegram.

Imali su zadatak da pronađu nekoga bliskog predsjedničkom čuvaru ko će uzeti Zelenskog za taoca i kasnije ga ubiti, navodi se u saopćenju SBU-a, ne razjašnjavajući u kom trenutku je navodna zavjera osujećena.

"Teroristički napad, koji je trebao biti poklon Putinu za inauguraciju, zaista je bio neuspjeh ruskih specijalnih službi", rekao je šef SBU Vasilj Maliuk, a prenosi njegova agencija Telegram.

Iz Moskve nije bilo komentara.

Kremlj je odbio komentarisati prošlog mjeseca kada su ga pitali o hapšenju u Poljskoj čovjeka optuženog da je radio s ruskim obavještajnim službama na pripremi mogućeg pokušaja atentata na Zelenskog.

Ukrajinski lider, koji je predvodio napore svoje zemlje da se odbrani od ruske invazije koja traje više od dvije godine, rekao je prošle jeseni da su njegove službe sigurnosti osujetile najmanje pet ruskih zavjera da ga ubiju.

Špijunska grupa je također planirala da "eliminiše" Maliuka i Kirila Budanova, šefa vojne obavještajne agencije, saopćio je SBU.

Ubistvo Budanova trebalo je da se dogodi prije pravoslavnog Uskrsa 5. maja, dodaje se.

Agenti su pokušali da informišu rusku stranu o tome gdje se Budanov nalazi kako bi mogli izvršiti napade raketama i dronovima na toj lokaciji, navodi se.

Jedan od uhapšenih je učestvovao u transportu i skladištenju dronova i eksploziva za operaciju, dodaje se.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG