Linkovi

Potpisan sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine


Ukraine, Russia, Turkey sign U.N. deal unlocking grain exports
Ukraine, Russia, Turkey sign U.N. deal unlocking grain exports

 Rusija i Ukrajina potpisale su sporazum o ponovnom otvaranju ukrajinskih crnomorskih luka za izvoz žitarica, prenosi agencija Rojters. Sporazumu su posredovale Turska i UN, a pregovori su trajali dva meseca.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je da će sporazum spasiti milione ljudi od gladi, i izrazio nadu da će potpisivanje sporazuma biti prekretnica u ratu Rusije i Ukrajine. Pozvao je obje strane da okončaju sukobe i rekao da će se "rat završiti za pregovaračkim stolom."

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je sada otvoren put za izvoz značajne količine žitarica iz tri ključne ukrajinske luke - a to su Odesa, Černomorsk i Južni. UN će otvoriti koordinacioni centar da prati primjenu sporazuma.

Nekoliko sati prije potpisivanja, iz Kijeva je saopšteno da će Ukrajina sporazum o nastavku izvoza žitarica potpisati samo sa Turskom i UN, i da ne sklapa nikakve direktne dogovore sa Rusijom.

Russia Ukraine Map
Russia Ukraine Map

Ujedinjene nacije i Turska već dva mjeseca rade na posredovanju u sklapanju, kako je Gutereš to rekao "paketa sporazuma", da se nastavi izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, i da se omoguće ruske isporuke žitarica i đubriva.

Ukrajina bi potencijalno mogla da uskoro ponovo pokrene izvoz, rekao je ranije u četvrtak zamjenik ministra poljoprivrede Taras Visockij.

"Veći dio infrastrukture u lukama na širem području Odese - a ima ih tri - nije uništena, tako da je riječ o nekoliko nedelja u slučaju da postoje odgovarajuće bezbjednosne garancije", izjavio je Visockij na ukrajinskoj televiziji.

Moskva demantuje da je odgovorna za pogoršanje krize sa hranom, i umjesto toga za situaciju krivi zapadne sankcije koje su usporile njen izvoz hrane i đubriva, kao i Ukrajinu, zato što je postavila mine u svoje luke u Crnom moru.

Dan poslije razgovora u Istanbulu prošle nedelje, SAD su pokušale da omoguće izvoz ruske hrane i đubriva, uvjeravanjem banaka, špeditera i osiguravajućih kompanija da takve transakcije ne predstavljaju kršenje američkih sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG