Linkovi

Ukrajina kaže da je po prvi put pogodila ruski borbeni avion najnovije generacije


Spasioci raščišćavaju ruševine uništene stambene zgrade nakon raketnog napada u Lugansku, u Ukrajini pod ruskom kontrolom, 7. juna 2024.
Spasioci raščišćavaju ruševine uništene stambene zgrade nakon raketnog napada u Lugansku, u Ukrajini pod ruskom kontrolom, 7. juna 2024.

Ukrajinske snage su prvi put pogodile ruski borbeni avion Suhoj Su-57 najnovije generacije u vazdušnoj bazi u Rusiji, saopštila je u nedelju kijevska odbrambena obaveštajna agencija GUR, pokazujući satelitske slike za koje je rekla da potvrđuju napad.

U postu na Telegramu, GUR nije precizirao kako je Su-57 pogođen niti koja jedinica ukrajinske vojske je to učinila.

Popularni ruski proratni vojni bloger koji sebe naziva Fighterbomber i fokusira se na avijaciju rekao je da je izvještaj o napadu na Su-57 tačan i da ga je pogodio dron.

GUR je saopštio da je letjelica bila parkirana na aerodromu Ahtubinsk, za koji se navodi da se nalazi 589 kilometara od linija fronta u Ukrajini između ukrajinskih i ruskih invazijskih snaga.

"Slike pokazuju da je 7. juna Su-57 stajao netaknut, a da je (8. juna) u njegovoj blizini bilo kratera od eksplozije i karakterističnih mjesta požara izazvanih oštećenjem od požara", navodi GUR, uz slike. objavljeno uz poruku.

Ukrajina se bori protiv sveobuhvatne ruske invazije od februara 2022. Obje strane izvode redovne udare stotinama kilometara na neprijateljsku teritoriju raketama i dronovima.

Ukrajina, kojoj nedostaje ogroman arsenal raketa dostupnih Moskvi, fokusirala se na izradu dronova dugog dometa za gađanje ciljeva duboko u Rusiji.

Ruski bloger Fighterbomber rekao je da je mlazni lovac pogođen gelerima i da se trenutno procjenjuje šteta kako bi se vidjelo da li se letjelica može popraviti.

On je rekao da bi to bio prvi borbeni gubitak Su-57 ako bi se avion smatrao nepopravljivim.

Vojni dopisnik ruske državne novinske agencije RIA Novosti Aleksandar Harčenko objavio je zagonetnu poruku u kojoj nije direktno priznao napad, ali je osudio nedostatak hangara za zaštitu vojnih aviona.

Uprkos tome što se reklamirao kao ruski borbeni avion pete generacije koji bi mogao da parira njegovom američkom ekvivalentu, Su-57 je imao kašnjenja u razvoju i pad u 2019. Prema njegovom proizvođaču, serijska proizvodnja aviona počela je 2022. godine.

To je borbeni avion sposoban da ispuni različite uloge na bojnom polju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG