Linkovi

Britansko ministarstvo: Rusija se prenapregnula u ratu


Vojnici Nacionalne garde Ukrajine 1. brigade Burevij (Uragan) treniraju na sjeveru Ukrajine, 8. novembra 2023.
Vojnici Nacionalne garde Ukrajine 1. brigade Burevij (Uragan) treniraju na sjeveru Ukrajine, 8. novembra 2023.

Ruska invazija na Ukrajinu pretjerano proširuje ruske domaće vojne resurse i opterećuje "njenu sposobnost da zadrži osnovnu odbranu na svom ogromnom području", navodi britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom obavještajnom izvještaju o sukobu u Ukrajini.

Ministarstvo je u četvrtak saopćilo da analiza nedavnih izvještaja o gubitku nekoliko ruskih SA-21 dalekometnih raketnih raketa (SAM) pokazuje da će Rusija vrlo vjerovatno morati da presloži SAM-ove,koji se rutinski koriste kako bi Rusija nastavila pokrivati Ukrajinu, za zaštitu udaljenih ruskih regiona.

SAM-ovi velikog dometa, poput SA-21, mogu pogoditi ciljeve udaljene do 400 kilometara, navodi se u dnevnom britanskom izvještaju. Ruski SA-21 su strateški locirani širom Rusije, uključujući i duž njenih granica. Njihovo uklanjanje, navodi britansko ministarstvo, "skoro sigurno bi oslabilo rusku protivvazdušnu odbranu na njenim periferijama".

Ako Rusija pomjeri bilo koji SAM sistem, navodi ministarstvo, taj potez bi "još više pokazao" kako sukob u Ukrajini i dalje preopterećuje rusku vojsku.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u svom dnevnom obraćanju rekao da je do sada iz Gaze spašeno 89 ukrajinskih državljana.

Predsjednik je rekao da je tokom razgovora sa predsjednikom Indonezije govorio o sukobu na Bliskom istoku.

"Veoma je važno da što više civila bude zaštićeno i da rat koji se vodi na Bliskom istoku ne dovede do potpunog kolapsa međunarodne stabilnosti", rekao je Zelenski u svom obraćanju. "Svima su potrebni sigurnost i mir."

Zelenskyy je također rekao da su on i predsjednik Joko Widodo razgovarali o globalnoj sigurnosti hrane i ukrajinskim pomorskim izvoznim koridorima. Zelenskyy je rekao da su koridori jedan od "najvećih uspjeha" Ukrajine i pružaju sigurnost i Ukrajini i cijelom svijetu.

U istočnoj Ukrajini Rusija pojačava napad na grad Avdiika. Rusija se fokusirala na regione Donjecka i Luganska od ranog perioda svoje invazije kada nije uspeo njen pritisak na Kijev. Avdiika, kapija grada Donjecka, 20 kilometara istočno, pod napadom je Rusije od sredine oktobra.

Šef Avdiikine vojne administracije rekao je da ruske snage granatiraju to područje, ali je njihovu pješadiju zadržala vlažna zemlja nakon nekoliko dana kiše.

U svom izvještaju u četvrtak navečer, ukrajinski generalštab je rekao da je odbio 11 napada u blizini Avdiike, 15 u obližnjem sektoru Maryinka i 22 u Bakhmutu.

Neke informacije za ovaj izvještaj dao je Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG