Linkovi

Najveći zračni napad Rusije u posljednjih nekoliko sedmica na električnu mrežu Ukrajine


Rusko-Ukrajinski rat
Rusko-Ukrajinski rat

Ruske rakete i bespilotne letjelice pogodile su skoro desetak ukrajinskih ključnih infrastrukturnih objekata u velikom zračnom napadu rano u srijedu, nanijevši ozbiljnu štetu u tri termoelektrane iz sovjetske ere, rekli su zvaničnici Kijeva.

Zračne snage su saopćile da su oborile 39 od 55 projektila i 20 od 21 drona koji su korišteni u napadu, što stvara veći pritisak na ukrajinski energetski sistem koji je opkoljen više od dvije godine otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju u punom obimu.

"Još jedan veliki napad na našu energetsku industriju!" Ministar energetike German Galuščenko napisao je u aplikaciji Telegram.

Dvije osobe su povrijeđene u Kijevskoj oblasti, a jedna je povrijeđena u Kirovogradskoj oblasti, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ihor Klymenko.

Oko 350 spasilaca se utrkivalo da minimiziraju štetu nanesenu na više energetskih objekata, 30 kuća, vozila javnog prevoza, automobila i vatrogasne stanice, rekao je.

Galuščenko je rekao da su gađani objekti za proizvodnju i prenos električne energije u regijama Poltava, Kirovograd, Zaporožja, Lavov, Ivano-Frankivsk i Vinica.

Napad je bio posljednji u talasu napada na kritičnu energetsku infrastrukturu koji je počeo u martu.

Napadi su već primorali vlasti da uvedu stalna isključenja struje u nekoliko regiona, ali će se njihov puni uticaj vjerovatno osjetiti kasnije u godini kada potrošnja energije bude na vrhuncu ljeta i zimi.

Osim jugoistočnog Zaporožja, svi ti regioni se nalaze daleko od linija fronta na istoku gde se vode teške borbe, a Rusija sve više osvaja.

Galuščenko nije naveo imena pogođenih objekata, što je dio politike ratne tajnosti za koju Kijev kaže da je potrebna kako bi se spriječilo da Rusija koristi informacije za dalje zračne napade.

Guverner Lavova Maksym Kozytskyi rekao je da je Rusija takođe napala skladište prirodnog gasa u njegovom regionu na zapadu zemlje, prenosi Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda.

Iz Moskve nije bilo komentara. Rusija poriče da je ciljala civile, ali vidi ukrajinski energetski sistem kao legitimni vojni cilj.

DAN SJEĆANJA

Zračni napadi su uslijedili na dan kada Ukrajina obilježava pobjedu nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu, nešto što je predsjednik Volodimir Zelenski naglasio u obraćanju na Telegramu zajedno sa invazijom u februaru 2022.

"Svijet je prespavao oživljavanje nacizma - u 5 sati ujutro 24. februara 2022. A danas se svi koji se sjećaju Drugog svjetskog rata i do danas osjećaju deja vu", rekao je on.

Mrežni operater Ukrenergo rekao je na Telegramu da je oštećena oprema u jednom od njegovih objekata u centralnoj Ukrajini, ne dajući dalje detalje.
U centralnoj Poltavskoj oblasti, objekat energetske infrastrukture pogodio je dron, što je izazvalo požar, napisao je na Telegramu regionalni guverner Poltave Filip Pronin.

Prema preliminarnim informacijama, povređenih nije bilo.
Guverneri regiona Vinica i Zaporožja su odvojeno rekli da su kritični objekti civilne infrastrukture oštećeni, ne navodeći dalje detalje.

Sve rakete koje su ciljale Kijev su uništene, rekao je za Telegram Sergej Popko, načelnik gradske vojne uprave. Dodao je da u napadu nije bilo veće materijalne štete niti povrijeđenih.

Sistemi protivvazdušne odbrane takođe su angažovani na odbijanju ruskog napada na oblast Lavov, koja se graniči sa Poljskom, članicom NATO-a, gde je došlo do nekoliko eksplozija, rekli su regionalni zvaničnici.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG