Linkovi

EU i Britanija: Rusija iza cyber napada na satelitski internet na početku ukrajinskog rata


ARHIVA, ILUSTRACIJA - Sateltiske antene u Kornvolu, Velika Britanija, 23. juna 2013. (Foto: Reuters/Kieran Doherty)
ARHIVA, ILUSTRACIJA - Sateltiske antene u Kornvolu, Velika Britanija, 23. juna 2013. (Foto: Reuters/Kieran Doherty)

Rusija stoji iza masivnog cyber napada na satelitsku internet mrežu koji je učinio da hiljade modema ostane van mreže na početku rata u Ukrajini, saopštile su u utorak Britanija i Evropska unija.

Digitalni napad na Viasatovu VSAT.O KA-SAT mrežu krajem februara dogodio se baš kada su ruske oklopne jedinice nagrnule u Ukrajinu, kako bi pomogao invaziji ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, navodi se u saopštenju Savjeta EU.

"Ovaj cyber napad je imao značajan uticaj uzrokujući neselektivne prekide u komunikaciji i prekide komunikacijama nekoliko javnih organa, kompanija i korisnika u Ukrajini, a uticao je i na nekoliko država članica EU", navodi se u saopštenju.

"Ovaj neprihvatljivi cyber napad još je jedan primjer kontinuiranog obrasca neodgovornog ponašanja Rusije u cyber prostoru, koji je takođe bio sastavni dio njene ilegalne i neopravdane invazije na Ukrajinu", dodaje se u saopštenju.

Sabotaža na daljinu izazvala je "ogromne gubitke u komunikacijama na samom početku rata", rekao je u martu ukrajinski zvaničnik za cyber bezbjednost Viktor Žora.

Rusija rutinski poriče da sprovodi ofanzivne cyber operacije. Kremlj nije odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

Zapadne obavještajne agencije, uključujući Agenciju za nacionalnu bezbjednost SAD (NSA), Organizaciju za cyber bezbjednost francuske vlade (ANSSI) i ukrajinske obavještajne službe, istraživale su potencijalnu ulogu Rusije u napadu u danima poslije napada, prenio je tada Reuters.

U saopštenju britanskog ministarstva spoljnih poslova navodi se se izjava šefice diplomatije Liz Tras koja je rekla da je cyber napad bio "namjerni i zlonamjerni napad Rusije na Ukrajinu".

Ruska primarna meta napada bila je ukrajinska vojska, ali je takođe poremetila vjetroparkove i korisnike interneta u centralnoj Evropi, navodi se u saopštenju, pozivajući se na britanski Nacionalni centar za cyber bezbjednost (NCSC).

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG