Linkovi

Ukrajina kaže da je raketom pogodila ratni brod koji joj je Rusija oduzela 2014. godine


Ukrajina je raketom pogodila desantni brod Konstantin Olšanski, koji je Rusija zauzela od Ukrajine 2014. godine, rekao je u utorak ujutro portparol ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk.

"Trenutno, ovaj brod nije borbeno sposoban", rekao je Pletenčuk na nacionalnoj televiziji. Nije bilo komentara iz Rusije.

Rusija je uzela Konstantin Olšanski od Ukrajine, zajedno sa većinom kijevske mornarice, kada su njene trupe okupirale poluostrvo Krim 2014. godine.

"Prošao je renoviranje i pripremao se za upotrebu protiv Ukrajine, pa je nažalost donesena odluka da se udari na ovaj brod ", rekao je Pletenčuk.

Dodao je da je za to korištena protubrodska raketa ukrajinske proizvodnje Neptun.

Ukrajina, koja još uvijek kontrolira nekoliko stotina kilometara obale Crnog mora uprkos ruskoj okupaciji nekih od njenih južnih regija, nema nijedan veliki ratni brod.

Međutim, posljednjih mjeseci izvela je niz uspješnih napada na rusku crnomosku flotu koristeći rakete ili morske dronove.

Ukrajinska vojska je u nedjelju izvršila napade na druga dva ruska desantna broda na Krimu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG