Linkovi

Rakete pogodile 'kritičnu infrastrukturu' ukrajinske luke Odesa


Anti-tank obstacles are seen in a street of Odesa, Ukraine, March 13, 2022.
Anti-tank obstacles are seen in a street of Odesa, Ukraine, March 13, 2022.

Ruske rakete pogodile su "kritičnu infrastrukturu", najvjerojatnije skladište goriva, u blizini ukrajinskog lučkog grada Odese u ranim jutarnjim satima u nedjelju, ali nije bilo žrtava, rekli su dužnosnici u gradu.

Odesa, na obali Crnog mora, ključna je crnomorska luka i glavna baza ukrajinske mornarice. Bio je u fokusu ruskih snaga jer bi, ako bude zauzeta, to bi omogućilo Moskvi da izgradi kopneni koridor do Pridnjestrovlja, otcijepljene pokrajine Moldavije koja govori ruski jezik u kojoj se nalaze ruske trupe.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su raketni napadi njezine vojske u nedjelju uništili rafineriju nafte i tri skladišta goriva u blizini Odese, dodajući da je te objekte koristila Ukrajina za opskrbu svojih vojnika u blizini grada Mikolajiva.

Vladyslav Nazarov, časnik Operativnog zapovjedništva Jug Ukrajine, rekao je na Telegramu: "Rusija je započela sa raketnim napadom. Regija Odesa bila je među prioritetnim ciljevima. Neprijatelj je nastavio svoju podlu praksu udara na kritičnu infrastrukturu."

"U nekim dijelovima grada vidljiv je dim. Svi relevantni sistemi i strukture rade... Nema prijavljenih žrtava."

Vika, mještanka koja je odbila reći svoje prezime, rekla je da nije bilo "dobro jutro za Odesu".

"Probudili smo se zbog snažnih eksplozija u blizini naše kuće. Bilo je dima, djeca su bila u panici, prozori su razneseni... bilo je zastrašujuće", rekla je za Reuters.

'Ruski mir', nismo sretni što je došao i molimo vas da odete, rekla je.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara u, kako kaže, "posebnoj vojnoj operaciji" za demilitarizaciju i "denacizaciju" svog susjeda. Ukrajina to odbacuje kao neutemeljen izgovor za agresivni rat.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG