Linkovi

4 žrtve u ruskim napadima na Harkov


Vojnik pregleda fragmente ruske avionske bombe koja je pogodila stambeni prostor u Harkovu, Ukrajina, 22. maja 2024.
Vojnik pregleda fragmente ruske avionske bombe koja je pogodila stambeni prostor u Harkovu, Ukrajina, 22. maja 2024.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da su u ruskim napadima u četvrtak u gradu Harkovu na sjeveroistoku zemlje poginule najmanje četiri osobe.

Oleh Syniehubov, regionalni guverner, rekao je na Telegramu da je Rusija udarila to područje najmanje 15 puta.

Zvaničnici u zapadnom ruskom regionu Belgorod prijavili su u četvrtak štetu od ukrajinskih zračnih napada. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je uništilo 35 ukrajinskih raketa i tri drona iznad Belgoroda.

Vjačeslav Gladkov, regionalni guverner, rekao je na Telegramu da su ukrajinski napadi oštetili zgradu i izazvali požar u gradu Belgorodu.

Gladkov je takođe prijavio štetu na više kuća u dva sela u regionu.

Belgorod se nalazi duž rusko-ukrajinske granice i česta je meta ukrajinskih napada.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy pohvalio je Švedsku za trogodišnji paket pomoći u ukupnom iznosu od više od 7 milijardi dolara.

"To će ojačati ne samo nas, ne samo Ukrajinu, već i cijeli evropski perimetar od Baltičkog do Crnog mora", rekao je Zelenskyy u svom noćnom obraćanju u srijedu.

Ukrajinski lider je takođe uputio novi zahtjev za više protivvazdušne odbrane.

Zelenskyy je rekao da je Ukrajini potrebno oružje za suprotstavljanje navođenim bombama koje je Rusija koristila za napad na energetsku i drugu infrastrukturu.

"Ne postoji alternativa - Ukrajini su potrebni sistemi i taktike koje će nam omogućiti da branimo svoje pozicije, naše gradove i zajednice od ovih bombi", rekao je Zelenski.

On je rekao da je samo u aprilu Rusija poslala više od 3.200 takvih bombi u Ukrajinu pored projektila i dronova.

Neke informacije za ovu priču stigle su iz Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG