Linkovi

Granatiranje širom Ukrajine, dok rat ulazi u peti mjesec


A Ukrainian serviceman looks at the ruins of the sports complex of the National Technical University in Kharkiv, Ukraine, June 24, 2022, damaged during a night shelling.
A Ukrainian serviceman looks at the ruins of the sports complex of the National Technical University in Kharkiv, Ukraine, June 24, 2022, damaged during a night shelling.

Desetine ruskih projektila palo je 25. juna na objekte u zapadnoj i sjevernoj Ukrajini, izjavili su lokalni zvaničnici, a prenio Reuters, uz podsjećanje da je najveći kopneni sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata ušao u peti mjesec.

Guverner oblasti oko Lviva u zapadnoj Ukrajini Maksim Kozicki rekao je da je šest projektila ispaljeno iz Crnog mora na bazu Javoriv, od kojih su četiri pogodila bazu, a dva su presretnuta i uništena.

Vitalij Bunečko, guverner Žitomirske oblasti na sjeveru zemlje, rekao je da je u udarima na vojni cilj ubijen najmanje jedan vojnik.

"Blizu 30 projektila je lansirano na jedan vojni infrastrukturni objekat u neposrednoj blizini grada Žitomira", rekao je Bunečko.

U oblasti Černihiv, takođe na sjeveru, guverner Vjačeslav Čaus rekao je da je mali grad Desna u subotu (25. juna) ujutro bio pod "masovnim" raketnim udarima.

Čaus nije precizirao šta je pogođeno, ali je rekao da je došlo do "oštećenja infrastrukture". Nije bilo žrtava, dodao je. Desna je dom centra za obuku ukrajinskih pješadijskih snaga.

Reuters navodi da nije mogao nezavisno da potvrdi izvještaje o granatiranju, kao i da iz Moskve nije bilo reakcija.

U artiljerijskim i vazdušnim udarima Rusije na ukrajinske gradove Sjeverodonjeck i Lisičansk, pogođena je hemijska fabrika u kojoj su zarobljene stotine civila, objavio je Reuters, pozivajući se na izjavu ukrajinskog zvaničnika.

Serhiy Gaidai, guverner oblasti Lugansk, nije pominjao da li ima žrtava u hemijskoj fabrici Azot.

On je rekao da su ruske snage napale industrijsku zonu u Sjeverodonjeckiu i pokušale da uđu i blokiraju Lisičansk.

"Došlo je do vazdušnog udara na Lisičansk. Sjeverodonjeck je pogođen artiljerijom", rekao je Gaidai u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, dodajući da je granatirana hemijska fabrika Azot u Sjeverodonjecku i sela Sinjecki i Pavlograd.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG