Linkovi

OSCE poziva na oslobađanje svojih pripadnika zatočenih na istoku Ukrajine


Arhiva - Konvoj vozila misije OEBS-a napuštaju samoproklamovanu Donjetsku Narodnu Republiku, teritoriju koju kontrolišu proruski militanti, nedaleo od kontrolnog punkta Uspenka, u Ukrajini, 1. marta 2022.
Arhiva - Konvoj vozila misije OEBS-a napuštaju samoproklamovanu Donjetsku Narodnu Republiku, teritoriju koju kontrolišu proruski militanti, nedaleo od kontrolnog punkta Uspenka, u Ukrajini, 1. marta 2022.

Najveće svjetsko bezbjednosno tijelo pozvalo je na "trenutno oslobađanje" četvorice svojih ukrajinskih pripadnika zatočenih na proruskim separatističkim teritorijama na istoku zemlje.

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) evakuisala je značajan dio svog osoblja iz zemlje nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Mnogi su bili na istoku da bi nadzirali poštovanje prekida vatre nakon ruske aneksije poluostrva Krim 2014, a nekoliko ukrajinskih članica je ostalo na tom prostoru.

Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau, čija zemlja trenutno predsjedava OSCE-om, rekao je da je pritvor četiri člana "zbog angažovanja u administrativnim aktivnostima koje spadaju u njihove zvanične funkcije osoblja OSCE-a - neprihvatljiv".

"Pozivamo na njihovo hitno oslobađanje", rekao je on. "Oni se već neko vrijeme drže bez optužbe, a OSCEi njihove porodice nisu dovoljno obaviješteni o situaciji".

Ranije u nedelju, OSCE je na Twitteru saopštio da je "izuzetno zabrinut" što je nekoliko članova "lišeno slobode", u skladu sa izvještajima ruskih medija da su uhapšeni.

Dodaje se da "koristi sve dostupne kanale da olakša njihovo oslobađanje".

Službe bezbjednosti luganskih separatista saopštile su ovog mjeseca da su uhapsile dva člana misije OSCE-a, javila je ruska novinska agencija TASS.

TASS je naveo da je jedan od njih "priznao" da je prenio "povjerljive vojne informacije predstavnicima stranih specijalnih službi" i da je protiv njega otvorena istraga o veleizdaji.

Donjecko separatističko tužilaštvo potvrdilo je da je pokrenulo istrage protiv nekoliko službenika OSCE-a osumnjičenih da su prikupljali i prenijeli "informacije koje predstavljaju državnu tajnu" ukrajinskim tajnim službama.

Tužilaštvo je saopštilo da ovo uključuje video snimke koji otkrivaju položaj separatističkih vojnih jedinica.

U nedelju je američki ambasador pri OSCE-u Michael Carpenter takođe pozvao na oslobađanje članova Ukrajinske specijalne posmatračke misije (SMM).

"Ruske laži u kojima se tvrdi da je ukrajinsko osoblje OSCE_SMM špijuniralo za ukrajinsku vladu su za osudu", naveo je on na Twitteru.

Međunarodna posmatračka misija OSCE-a u Ukrajini nije obnovljena krajem marta, nakon što je Moskva blokirala prijedlog.

Vlasti u ukrajinskim separatističkim regionima dale su osoblju OSCE-a rok do kraja aprila da obustavi sve aktivnosti.

OSCE sa sjedištem u Beču ima 57 država članica na tri kontinenta — uključujući Rusiju, Ukrajinu i Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG