Linkovi

Diplomate SAD vraćaju se u Ukrajinu


Ukraine's President Zelenskiy, U.S. Secretary of State Blinken and Defense Secretary Austin attend a meeting in Kyiv
Ukraine's President Zelenskiy, U.S. Secretary of State Blinken and Defense Secretary Austin attend a meeting in Kyiv

Najviši diplomat Washingtona i njegov ministar odbrane u Kijevu su obećali dodatnu vojnu pomoć, uključujući napredno oružje, i povratak američkih diplomata u Ukrajinu.

U posjetu osmišljenom da pokaže podršku Zapada, državni tajnik Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin susreli su se s ukrajinskim predsjednikom Volodomyrom Zelenskim i drugim visokim dužnosnicima u Kijevu kasno u nedjelju, nakon putovanja vozom iz Poljske.

Američki dužnosnici rekli su da su obećali novu pomoć u vrijednosti od 713 miliona dolara za vladu Zelenskog i druge zemlje u regiji koje se boje daljnje ruske agresije.

Diplomati SAD počet će se vraćati u Ukrajinu ove sedmice, prvo u zapadni grad Lavov, a potom i u glavni grad Kijev.

Američki predsjednik Joe Biden službeno će nominirati Bridget Brink, trenutno američku amasadorku u Slovačkoj Republici, za ambasadora SAD-a u Ukrajini.

“Ovo bi bilo da naglasimo naše obveze (Ukrajini). Potrudit ćemo se da se naši diplomati vrate u našu amasadu u Kijevu što je prije moguće”, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

Nekoliko zemalja članica Europske unije i NATO-a šalje svoje diplomate natrag u Kijev, uključujući Austriju, Belgiju, Češku, Francusku, Italiju, Slovačku i Sloveniju. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva objavila je u petak da će uskoro ponovno otvoriti britansku ambasadu u Kijevu.

Povratak stranih diplomata smatra se znakom privida sigurnosti u Ukrajini nakon gotovo dva mjeseca ruskog granatiranja i bombardiranja.

Sastanak između američkog izaslanstva i ukrajinskih čelnika trajao je tri sata, što je više nego dvostruko više od predviđenog vremena, rekao je američki dužnosnik.

"Nadahnuti smo otpornošću pravoslavnih kršćana u Ukrajini suočenih s brutalnim agresivnim ratom predsjednika Putina", rekao je Blinken ranije na Twitteru, dok su borbe na istoku zasjenile vjerske proslave pravoslavnog Uskrsa.

Prije posjeta Blinkena i Austina, ukrajinski dužnosnici sastavili su popis oružja koje im je hitno potrebno, kao što su proturaketni sistemi, protuzračni sistemi, oklopna vozila i tenkovi, rekao je u nedjelju za NBC News pomoćnik Zelenskog Igor Žovkva.

Sjedinjene Države i NATO saveznici pokazali su još veću spremnost za opskrbu težom opremom i naprednijim sistemima naoružanja. Britanija je obećala poslati vojna vozila i razmatra opskrbu Poljske britanskim tenkovima kako bi oslobodili T-72 iz Varšave za Ukrajinu.

Američki posjet na visokoj razini istaknuo je promjenu u sukobu otkako su se ukrajinske snage, naoružane masivnim priljevom oružja sa Zapada, odbile ruske napade na glavni grad Kijev.

U.S. Defense Secretary Lloyd Austin and U.S. Secretary of State Antony Blinken speak with reporters after returning from their trip to Kyiv and meeting with Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy near the Polish-Ukrainian border
U.S. Defense Secretary Lloyd Austin and U.S. Secretary of State Antony Blinken speak with reporters after returning from their trip to Kyiv and meeting with Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy near the Polish-Ukrainian border

Rusija nije uspjela zauzeti niti jedan veći grad od početka invazije 24. februara, a nakon što nije uspjela zauzeti Kijev, koncentrirala je svoje snage na jugu i istoku, pokrenuvši ofanzivu koju je Zelenski nazvao bitkom za Donbas.

U dnevnom ažuriranju sukoba, britansko ministarstvo obrane izjavilo je da je Rusija samo neznatno napredovala u nekim dijelovima Donbasa.

"Bez dovoljno logističke i borbene potpore, Rusija tek treba postići značajan proboj", navodi se.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvještaj britanske vojne obavještajne službe.

Ranije, u emotivnom obraćanju u 1000 godina staroj katedrali Svete Sofije u Kijevu povodom obilježavanja pravoslavnog Uskrsa, Zelenski je rekao da će njegova nacija prevladati "mračna vremena".

Kako se privid normalnog života vraća u glavni grad, nekoliko je zemalja posljednjih dana ponovno otvorilo amasade, a neki stanovnici koji su pobjegli od borbi vratili su se za Uskrs.

Američki diplomati vratit će se u Ukrajinu sljedećih sedmica, a Washington će postaviti novog ambasadora.

"Ne postoji zamjena za taj angažman licem u lice, i naravno da postoji simbolika povratka u zemlju", rekao je dužnosnik State Departmenta, koji je izvijestio novinare u Poljskoj pod uvjetom da ostane anoniman.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG