Linkovi

Njemački Rheinmetall nastoji izvesti teško oružje u Ukrajinu


FILE - A German army soldier walks past Marder infantry fighting vehicles at the railway station in Sestokai, Lithuania, Feb. 24, 2017.
FILE - A German army soldier walks past Marder infantry fighting vehicles at the railway station in Sestokai, Lithuania, Feb. 24, 2017.

Njemačka kompanija Rheinmetall (RHMG.DE) zatražila je odobrenje za izvoz 100 starih borbenih vozila Marder u Ukrajinu, piše Reuters u ponedjeljak.

To bi bila prva isporuka teškog naoružanja iz Njemačke u Ukrajinu, piše agencija pozivajući se na izvor iz odbrane.

Kompanija traži izvoznu dozvolu za vozila u njihovom trenutnom stanju, s ciljem da ih doradi u nadolazećim mjesecima prije nego što ih pošalje u Ukrajinu, rekao je izvor, potvrđujući izvještaj u novinama Welt am Sonntag.

Rheinmetallov potez trebao bi prisiliti kancelara Olafa Scholza da zauzme jasan stav o tome može li se teško oružje slati izravno iz Njemačke u Ukrajinu jer dogovor s Marderom zahtijeva odobrenje Vijeća nacionalne sigurnosti, kojim predsjedava Scholz.

Glasnogovornik Rheinmetalla odbio je komentirati.

Scholz se suočava sa sve većim kritikama u zemlji i inozemstvu zbog svoje nevoljkosti da isporuči teško oružje poput tenkova i haubica kako bi pomogao Ukrajini da odbije ruske napade.

Prilikom svog prvog posjeta Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju prije dva mjeseca, američki državni sekretar i ministar odbrane u nedjelju su obećali dodatnu vojnu pomoć Kijevu, uključujući napredno oružje.

Zahtjevi Ukrajine za teškim naoružanjem intenzivirali su se otkako je Moskva premjestila svoju ofanzivu na istočnu regiju Donbasa, teritorij koji se smatra pogodnijim za tenkovske bitke od područja oko Kijeva, gdje se do sada vodio veći dio borbi.

XS
SM
MD
LG