Linkovi

Ukrajina pozvala stanovnike područja blizu nuklearke da se evakuišu


Tim Međunarodne agencija za atomsku energiju u nuklearnoj elektrani u oblasti Zaporožja.
Tim Međunarodne agencija za atomsku energiju u nuklearnoj elektrani u oblasti Zaporožja.

Ukrajina je u srijedu pozvala stanovnike područja blizu nuklearne elektrane Zaporožje, koja su pod ruskom okupacijom, da se evakuišu radi sopstvene bezbjednosti.

"Apelujem na stanovnike okruga uz nukearnu elektranu Zaporožje... evakuišite se. Nađite način da dođete na teritoriju koju kontroliše Ukrajina", napisala je na Telegramu zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

U odvojenoj objavi na Telegramu, ukrajinski gradonačelnik Enerhodara u egzilu, glavnog grada koji opslužuje nuklearku, rekao je da su grad napale ruske snage i da nema struju.

Moskva i Kijev nedeljama razmjenjuju međusobne optužbe za granatiranje najveće evropske nuklearne elektrane, zbog kojeg postoji opasnost od nuklearne katastrofe slične onoj u Černobilu 1986. godine.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je u utorak da su napadi na Zaporožje neprihvatljivi i pozvao na uspostavljanje demilitarizovane zone u objektu i oko njega. Grossi i inspektori IAEA obišli su nuklearku ove nedjelje.

"Igramo se sa vatrom, i moglo bi da se dogodi nešto katastrofalno. Zato u našem izvještaju predlažemo uspostavljanje zaštitne zone za nuklearnu bezbjednost ograničene na okolinu i samu elektranu", rekao je Grossi u video obraćanju Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Ni Moskva ni Kijev nisu odmah pristali na Grosijev prijedlog, navodeći da im je potrebno više detalja.

Ukrajinski regionalni guverner Valentin Rezničenko rekao je da je grad Nikopolj, na drugoj obali rijeke Dnjepar, u srijedu pogođen ruskim raketama i teškom artiljerijom.

"Ima požara, nestanaka struje i drugih stvari u elektrani zbog kojih smo primorani da pripremimo lokalno stanovništvo za posljedice nuklearne opasnosti", upozorio je Rezničenko.

Zvaničnici su proteklih dana stanovnicima podijelili pilule joda da bi se zaštitili u slučaju radijacije.

Žestoke borbe vodile su se i na sjeveru, blizu Harkova, u istočnom regionu Donbas i u regionu Herson, gdje je Ukrajina pokrenula kontraofanzivu da bi pokušala da ponovo uspostavi kontrolu nad teritorijom koju je Rusija osvojila na početku rata.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG