Linkovi

Međunarodni inspektori traže formiranje zaštićene zone u području elektrane u Zaporožju


Pogled na nuklearnu elektranu Zaporožje, koju kontroliše Rusija, nakon posjete sturčnjaka iz IAEA.
Pogled na nuklearnu elektranu Zaporožje, koju kontroliše Rusija, nakon posjete sturčnjaka iz IAEA.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), čiji stručnjaci od početka septembra provjeravaju stanje najveće nuklearne elektrane u Evropi – Zaporožje u Ukrajini, objavili su izvještaj u kom pozivaju na formiranje zaštićene zone u njenom području.

Najveća evropska nuklerana elektrana nalazi se na teritoriji Ukrajine koja je pod ruskom kontrolom.

Međunarodni inspektori naznačili su da su u elektrani zatekli ruske trupe i opremu, uključujući vojna vozila ostavljena u turbinskim halama. Istakli su da je potrebno poboljšati životne i radne uslove ukrajinskog osoblja koje upravlja postrojenjem kako bi se smanjila vjerovatnoća ljudske greške.

„Ukrajinsko osoblje koje upravlja postrojenjem pod ruskom vojnom okupacijom je pod stalnim velikim stresom i pritiskom, posebno sa ograničenim brojem raspoloživih kadrova. To nije održiv sistem i aktuelno stanje moglo bi doprinijeti većoj vjerovatnoći ljudske greške i implikacija nuklearnu bezbjednost”, navedeno je u izvještaju.

U izvještaju koji su eksperti objavili – opisali su i znatnu štetu na elektrani koja se nalazi na liniji fronta između ukrajinskih i ruskih snaga u Ukrajini.

Stručnjaci nisu označili stranu koja je odgovorna za štetu pričinjenu na elektrani koja se nalazi na ukrajinskoj teritoriji pod kontrolom Rusije.

Dvije države razmjenjuju optužbe za granatiranje tog nuklearnog postrojenja.

XS
SM
MD
LG