Linkovi

Ukrajina poziva svoje građane da napuste Rusiju


Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba
Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba

Ukrajina je u srijedu pozvala svoje građane da odmah napuste Rusiju, upozoravajući na prijetnju od ruske invazije.

"Ministarstvo vanjskih poslova preporučuje građanima Ukrajine da se suzdrže od bilo kakvih putovanja u Rusiju, a onima koji su u toj zemlji da odmah napuste njen teritorij", saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine.

Ukrajinski šef diplomacije Dmytro Kuleba pozvao je u srijedu Zapad da uvede dodatne sankcije Rusiji.

Ukrajina traći dodatne kazne koje će biti fokusirane na ekonomiju i najuži krug predsjednika Rusije Vladimira Putina, piše Reuters.

"Kako bismo spriječili Putina od daljnje agresije, pozivamo partnere da sada uvedu više sankcija Rusiji. Jučer su poduzeti prvi odlučni koraci i na njima smo zahvalni", napisao je Kuleba na Twitteru.

Ukrajinski parlament odobrio je u srijedu uvođenje sankcija 351 državaljanu Rusije, uključujući parlamentarce koji su podržali priznavanje nezavisnosti teritorija pod kontrolom separatista i upućivanje ruskih vojnika u istočnoj Ukrajini.

Sankcije ograničavaju gotovo sve moguće vrste aktivnosti, a predviđaju zabranu ulaska u Ukrajinu, pristupu imovini i kapitalu, kao i licencama za poslovanje.

Putin je 21. februara priznao nezavisnosti separatističkih regiona u istočnoj Ukrajini što je izazvalo nezadovoljstvo dijela međunarodne zajednice koja je odlučila da uvede sankcije Rusiji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG