Linkovi

Ukrajinski parlament usvojio kontroverzni zakon o regrutaciji


Par sjedi ispred kafića pored postera za regrutaciju vojske u Kijevu, Ukrajina, 9. aprila 2024.
Par sjedi ispred kafića pored postera za regrutaciju vojske u Kijevu, Ukrajina, 9. aprila 2024.

Ukrajinski parlament usvojio je u četvrtak zakon koji će regulisati način na koji zemlja regrutuje nove regrute, nakon mjeseci kašnjenja i nakon što je podneseno na hiljade amandmana kako bi se ublažio prvobitni nacrt.

Poslanici su mjesecima kočili oko zakona, za koji se očekuje da će biti nepopularan.

Zakon je podstaknut zahtjevom vojne komande pod bivšim komandantom vojske Valerijem Zalužnijem, koji je rekao da je Ukrajini potrebno do 500.000 novih regruta za jačanje vojnih snaga.

Iscrpljeni vojnici, na linijama fronta otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, nisu imali načina da se odmore, dok hiljade ukrajinskih muškaraca i dalje izbjegavaju regrutaciju.

Zakon dovodi na snagu niz izmjena u sadašnjem sistemu proširujući ovlaštenja ukrajinskih vlasti da izdaju nacrte obavještenja koristeći elektronski sistem.

Aktuelni načelnik vojske Oleksandr Sirski i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski od tada su revidirali tu cifru nakon revizije, rekavši da potreban broj nije toliko visok jer se vojnici mogu rotirati.

Zalužnijevo je otpuštanje s dužnosti navodno bilo zbog problema s mobilizacijom.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG