Linkovi

Ukrajina ove sedmice obilježava Dan nezavisnosti i 6 mjeseci od ruske invazije


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajina bi ove sedmice trebala obilježiti šest mjeseci od ruske invazije.

Predsjednik Volodimir Zelenski u svom svakodnevnom obraćanju u subotu je rekao: „Sjećam se šta su mi tada rekli i savjetovali razni 'savjetnici'. (...) Znam da se mnogi od njih sada stide riječi koje su tada izgovorene. (...) Ukrajinci su dokazali da je naš narod nepobjediv, naši branitelji su nepobjedivi.”

Zelenski je također rekao: „Još treba da se borimo, moramo još mnogo da uradimo, još treba da istrajemo i izdržimo, nažalost, mnogo bola. (...) Ali Ukrajinci mogu biti ponosni na sebe, svoju zemlju i svoje heroje.”

„Trebalo bi da budemo svjesni“, dodao je, „da bi Rusija ove nedjelje mogla da pokuša da uradi nešto posebno gadno, nešto posebno okrutno. Takav je naš neprijatelj. Ali u bilo kojoj drugoj sedmici tokom ovih šest mjeseci, Rusija je sve vrijeme radila istu stvar – odvratno i okrutno.”

Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. februara. Ubijeno je na hiljade ljudi, dok su raseljeni milioni, a gradovi razoreni, posebno na istoku i jugoistoku zemlje.

Ukrajina je nezavinost stekla 24. augusta 1991.

U izvještaju su korištene informacije Reutersa i AP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG