Linkovi

SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući i dronove


Arhiv - Ukrajinski vojnici ispaljuju howitzer na frontu u regionu Harkova. (Foto: REUTERS/Sofiia Gatilova)
Image
Arhiv - Ukrajinski vojnici ispaljuju howitzer na frontu u regionu Harkova. (Foto: REUTERS/Sofiia Gatilova) Image

Sjedinjene Države će Ukrajini poslati novu vojnu pomoć vrijednu 775 miliona dolara, u kojoj je između ostalog biti i 15 dronova za praćenje Scan Eagle, prenose agencije AP i Reuters pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Neimenovani visoki zvaničnik Pentagona rekao je da će u paketu biti i 16 sistema Howitzer, dodatna municija, 40 vozila otpornih na mine (MaxxPro MRAP) i oko hiljadu protivtenkovskih raketa javelin koje je ukrajinska vojska efikasno koristila da spriječi napredovanje ruskih snaga i vrati teritoriju koju je Moskva osvojila, prenosi Reuters.

Tokom gotovo šest mjeseci ruskog rata u Ukrajini, SAD već su poslale Kijevu oružane sisteme, municiju i drugu opremu u iznosu od 9 milijardi dolara. To će biti 19. put da Pentagon šalje Ukrajini opremu iz zaliha Sekretarijata za odbranu od augusta 2021. godine.

U međuvremenu, eksplozije su tokom noći odjeknule blizu vojnih bazi u ukrajinskim područjima koja su okupirali Rusi, kao i u samoj Rusiji, prenosi Reuters.

Na Krimu - koji je Moskva anektirala 2014. godine - eksplozije su odjeknule blizu vazduhoplovne baze u Belbeku, na jugozapadnoj obali blizu Sevastopolja, sjedišta ruske Crnomorske flote.

Na drugom kraju poluostrva, nebo u Kerču blizu jednog od velikih mostova do Rusije, obasjano je, kako Moskva tvrdi, vatrom iz ruske protivvazdušne odbrane.

U Rusiji, dva sela su evakuisana nakon eksplozija u skladištu municije u pokrajini Belgorod, blizu ukrajinske granice, ali više od 100 kilometara od teritorije koju kontrolišu ukrajinske snage.

Ruski zvaničnici saopštili su da nije bilo povrijeđenih u najnovijim eksplozijama na Krimu i u Belgorodu. Naveli su da su oborili dronove u Belbeku i Kerču i potvrdili da su naložili evakuaciju dva sela u Belgorodu.

U prošlonedjeljnim ekplozijama u vazduhoplovnoj bazi na Krimu je, prema procjenama zapadnih zvaničnika, uništena polovina vazdušnih snaga ruske Crnomorske flote.

Kijev nije zvanično komentarisao incidente na Krimu ili u Rusiji, ali je sugerisao da je odgovoran za te napade, upotrebom dugometnog oružja ili sabotažom.

Ukrajina je također upozorila da Rusija planira "veliku provokaciju" u nuklearnoj elektrani Zaporožje da bi opravdala njeno skidanje sa ukrajinske elektromreže i povezivanje sa ruskom. Međutim, ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu da granatira kompleks Zaporožja i da postoji rizik od nuklearne katastrofe.

Elektranu kontrolišu ruske snage na jednoj obali rezervoara, dok ukrajinski vojnici kontrolišu drugu obalu.

Moskva je odbacila međunarodne pozive da demilitarizuje Zaporožje, a Putin je u telefonskom razgovoru sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u petak optužio Kijev da granatira nukearnu elektranu i upozorio na "opasnost od katastrofe koja bi mogla da dovede da radijacije na velikom prostranstvu", navodi se u saopštenju Kremlja poslije razgovora.

Kijev to demantuje i optužuje Rusiju da Zaporožje koristi kao štit za snage koje napadaju gradove pod ukrajinskom kontrolom. Reuters nije mogao da iz nezavisnih izvora potvrdi vojnu situaciju u elektrani.

Iz Macronovog kabineta je saopšteno da je Putin pristao na misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Zaporožju. Portparol IAEA naveo je da se aktivno konsultuje sa svim stranama o slanju misije "što je prije moguće".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG