Linkovi

Ukrajina optužuje Rusiju za ponovno granatiranje nuklearne elektrane


Zaporiške nuklearna elektrana
Zaporiške nuklearna elektrana

Ukrajina je u nedelju ponovo optužila Rusiju za bombardovanje najveće nuklearne elektrane u Evropi, Zaporiške nuklearne elektrane, i navela da je Moskva uključena u "nuklearni teror".

Ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju saopćila je da su ruske snage oštetile tri senzora radijacije u objektu u napadu u subotu navečer i da je radnik ranjen gelerima.

"Ruski nuklearni teror zahtijeva snažniji odgovor međunarodne zajednice - sankcije ruskoj nuklearnoj industriji i nuklearnom gorivu", napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Twitteru.

Fabrika, na teritoriji pod kontrolom Rusije, također je napadnuta u petak. Moskva je za napade okrivila ukrajinske snage.

Rusija je zauzela fabriku u Zaporožju početkom marta u početnoj fazi svoje invazije na Ukrajinu, ali tim postrojenjem i dalje upravljaju ukrajinski tehničari.

Ukrajinska nuklearna kompanija Energoatom saopćila je da su ruski raketni napadi u subotu pogodili skladište u kojem su 174 kontejnera s istrošenim nuklearnim gorivom držana na otvorenom.

"Slijedom toga, pravovremeno otkrivanje i reagovanje u slučaju pogoršanja radijacijske situacije ili curenja radijacije iz kontejnera s istrošenim nuklearnim gorivom još nije moguće", navodi se.

Ruska administracija okupiranog Enerhodara, gdje žive zaposleni u fabrici, rekla je da je Ukrajina izvršila udar koristeći višecijevni raketni sistem Uragan kalibra 220 mm.

"Oštećene su upravne zgrade i susjedna teritorija skladišta", navodi se.

Nakon prvog napada u petak, čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju rekao je da granatiranje pokazuje rizik od nuklearne katastrofe.

Te granate su udarile u visokonaponski dalekovod, što je navelo operatere elektrane da isključe reaktor uprkos tome što nije otkriveno curenje radioaktivnog zračenja.

Neke informacije stigle su od Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG