Linkovi

Nuklearni stručnjaci u Zaporožju: Ne mičemo se odavde


Rafael Grosi, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju, u razgovoru sa novinarima u Zaporožju (Foto: REUTERS/Anna Voitenko)
Rafael Grosi, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju, u razgovoru sa novinarima u Zaporožju (Foto: REUTERS/Anna Voitenko)

Rafael Grosi, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izjavio je da se on i stručnjaci koje predvodi, kako se izrazio, nikuda neće pomaći - pošto su prešli na teritoriju pod kontrolom Rusije u Ukrajini gdje se nalazi najveća evropska nuklearna elektrana Zaporožje.

Tim stručnjaka uspio je, uprkos intenzivnom granatiranju, u konvoju da stigne do nuklearnog postrojenja sa nekoliko sati zakašnjenja. U području elektrane zabilježeno je značajno prisustvo ruskih vojnika.

"Ne idemo nigdje. Međunarodna agencija za atomsku energiju prisutna je u elektani i ostaće tamo", rekao je Grosi - koji predvodi misiju.

Prema njegovim riječima grupa stručnjaka, koja se nalazi u elektrani, pružiće nepristrasnu i u tehničkom smislu ispravnu procjenu situacije.

Brinem, i nastaviću tako dok ne budemo imali stabilniju i predvidljiviju situaciju", rekao je o Grosi u izjavi koju je dao pošto se vratio na dio teritorije pod kontrolom Ukrajine.

Ukrajina i Rusija više puta su optuživale jedna drugu za granatiranje područja u blizini elektrane, najvećeg nuklearnog objekta u Evropi i ključnog izvora energije za Ukrajinu.

To se nastavilo i u četvrtak, pri čemu je Rusija saopštila da je Ukrajina poslala tim vojnika da pokuša da zauzme fabriku, dok je Ukrajina rekla da su ruske snage granatirale put kojim će tim IAEA ići da dođe do lokacije.

Kompanija koja nadgleda ukrajinske nuklearne elektrane, Enerhoatom, saopštila je da je rusko granatiranje dovelo do toga da je sistem za hitnu zaštitu elektrane u Zaporožju zatvorio jedan od njenih reaktora.

Grosi je rekao da očekuje da će početni rad njegovog tima trajati nekoliko dana i da se nada da će uspostaviti stalno prisustvo.

Sa nuklearnom elektranom usred ratne zone, svjetski lideri su izrazili bojazan da bi mogla biti oštećena i dovesti do radijacijske katastrofe poput one u ukrajinskoj černobilskoj elektrani 1986. godine.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj ponovio je u srijedu svoj poziv Rusiji da u potpunosti demilitarizuje oblast oko fabrike.

"Oni igraju igrice. Oni se kockaju sa nuklearnom bezbjednošću", rekao je Borel. "Ne možemo da igramo ratne igre u blizini ovakvog mjesta".

Sekretar za štampu Pentagona brigadni general Pet Rajder pozdravio je prisustvo tima IAEA i pozvao Rusiju da im omogući da rade u fabrici u Zaporožju.

Rajder je takođe najavio da će američki ministar odbrane Lojd Ostin predvoditi sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine 8. septembra u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj.

Rajder je rekao da će sastanak, peti u grupi, okupiti ministre odbrane i visoke vojne zvaničnike iz 50 zemalja kako bi razgovarali o ukrajinskom sukobu i koordinaciji pomoći Ukrajini.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je novinarima u sredu da će u narednim danima biti saopštenje o "budućoj bezbjednosnoj pomoći" Ukrajini pored 13 milijardi dolara koje su SAD već obećale.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuters i France Presse.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG