Linkovi

Izvještaji o njemačkim ekstremistima u Ukrajini koji se bore za Rusiju


Rat u Ukrajini
Rat u Ukrajini

Desetine ekstremista iz Njemačke otputovali su u ratnu zonu od početka ruske invazije na Ukrajinu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke odgovarajući na pitanje lista Die Welt.

Izvještaj u nedjeljnom izdanju novina u koji je dpa imao uvid, citira ministarstvo koje navodi da su organi bezbjednosti Njemačke registrovali odlazak 61 osobe "koje su povezane s ekstremizmom ili politički motivisanim kriminalom".

U slučaju 39 osoba, postojale su stvarne indicije da su napustili zemlju "s namjerom da učestvuju u konfliktu". Od toga je 27 bilo proruskih i 12 proukrajinskih.

U slučaju većine ove grupe, vlasti su imale konkretne informacije da su učestvovali u konfliktu. Govori se o ekstremistima desne i lijeve političke orijentacije.

Međutim, vlasti većinu klasifikuju kao pripadnike fenomena "strane ideologije". Definisanje specifičnih grupa nije moguća zbog nedostatka podataka, navodi njemačko ministarstvo.

Generalno, sudjelovanje u borbenim operacijama u Ukrajini nije kažnjivo, izjavila je za Die Welt glasnogovornica Ministarstva pravosuđa. Učestvovanje u konfliktu nije kažnjivo "sve dok ne djeluju kao plaćenici, već kao pripadnici regularnih oružanih snaga ili ekvivalentnih dobrovoljačkih korpusa i milicija".

Ali to ih ne štiti od istraga o mogućim ratnim zločinima. Prema izvještaju, glavni savezni državni tužilac nije komentarisao da li se vode odgovarajući pravni procesi protiv boraca koji su iz Njemačke otišli na ratište u Ukrajinu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG