Linkovi

Pod pritiskom ratnih potreba, Ukrajina brzo povećava proizvodnju dronova


Ukrajinska protivazdušna odbrana zaustavila dronove u nemilosrdnom talasu bombardovanja Kijeva. Ukrajina, 30. maj, 2023. (Foto: AP / Evgenij Maloleta).
Ukrajinska protivazdušna odbrana zaustavila dronove u nemilosrdnom talasu bombardovanja Kijeva. Ukrajina, 30. maj, 2023. (Foto: AP / Evgenij Maloleta).

Dok ukrajinske snage pokušavaju da osvoje nove položaje u svojoj kontraofanzivi protiv Rusije, istovremeno održavaju prednost u inovativnim vojnim tehnologijama. Glas Amerike posjetio je proizvodne i objekte za testiranje ukrajinske industrije vojne tehnologije u Ukrajini i Poljskoj.

Kada je Rusija napala Ukrajinu, Katerina Mihalko je tek započela karijeru pomažući u povezivanju tehnoloških kompanija sa vladom. Još uvijek je u Ukrajini, ali sada radi u industriji vojne tehnologije koja se brzo razvija.

Kao operativni direktor Tehničkih snaga u UA, udruženju šest tehnoloških kompanija, Mihalko nam je predstavila jedan od mnogih dronova razvijenih u Ukrajini.

“Ovi dronovi su već na prvoj liniji, a ukrajinska vojska ih koristi da stekne prednost na prvoj liniji fronta", kaže ona.

Za manje od šest mjeseci, Ukrajinci su razvili i izgradili Shark UAV, izviđački dron koji se lansira katapultom i koristi padobrane za slijetanje. Proizveden u kompaniji Jukrspejsistem, dron može da probije teritoriju pod ruskim kontrolom, sprovede duboki vazdušni nadzor i prilagodi vatru, uključujući i onu sa HIMARS raketama.

Ukrajinska kampanja za prikupljanje sredstava “Armija dronova”, koju podržava vlada značajno je doprinijela razvoju drona.

“Teško ratno vrijeme daje nam priliku da razvijemo tehnologiju veoma brzo, jer inženjeri mogu da dobiju povratne informacije sa prve linije i od vojnika", istakla je Mihalko.

Prošlog proljeća Ukrajina je pokrenula vojno-tehnološki klaster Brejv 1, koji okuplja državnu, vojnu i privatnu industriju odbrane. Za nekoliko mjeseci, “Brejv 1“ je uspješno registrovala preko 300 prototipova i projekata i dobila je brojne donacije, kaže generalna direktorka Natalija Kušnerska.

“Generalštab nam je dao 12 glavnih prioriteta. Ne radi se samo o bespilotnim letjelicama. Radi se i o procjeni obavještajnih podataka. Sve je vojnoj tehnologiji", kaže Kušnerska.

Dronovi takođe mogu da nose mali eksploziv koji može da se baci u ruske rovove ili na tenkove i vojna vozila. Kao odgovor na te napade, Rusi ometaju satelitsku navigaciju.

Eugen Najštetik, osnivač startap kompanije Radio Bird, suočio se sa sa tim izazovom. Njegov dron “Defender” može da leti bez satelitske navigacije i detektuje različite izvore radio signala, uključujući i elektronske ratne sisteme.

“Misija ovog drona je da identifikuje ciljeve koji emituju radio signale i shvati gdje imamo elektronsko ratovanje, gdje imamo protivavionske jedinice, gdje imamo radare, gdje imamo zajedničke jedinice i tako dalje. To će napraviti razliku", objašnjava Najštetik.

Radio Bird sarađuje sa poljskom kompanijom Er Res Avijejšn na racionalizaciji proizvodnje. Suvlasnik Er Resa Ježi Novak izrazio je uvjerenje da ukrajinsko inženjerstvo i poljska proizvodna ekspertiza mogu da pomognu u okončanju rata.

“Svaki posao koji trenutno pomaže da se završi rat je veoma važan za mene", naglašava Movak, a Najštetik se slaže:

“Potrebno nam je mnogo dronova. To je rat dronovima.”

Ukrajinski tehnološki preduzetnici imaju ključnu ulogu u pružanju mogućnosti vojsci i vladi da se suprotstave Rusiji. Njihova predanost i inovacije su glavni faktori otpornosti Ukrajine.

XS
SM
MD
LG