Linkovi

Ukrajina negira da su Rusi u potpunosti preuzeli kontrolu nad Bahmutom


Ukrajinski vojnici ispaljuju višecijevni raketni sistem BM-21 prema ruskim trupama, usred ruskog napada na Ukrajinu, u blizini grada Bakhmuta, u Ukrajini, 19. maja 2023.
Ukrajinski vojnici ispaljuju višecijevni raketni sistem BM-21 prema ruskim trupama, usred ruskog napada na Ukrajinu, u blizini grada Bakhmuta, u Ukrajini, 19. maja 2023.

Ukrajina je u nedjelju saopćila da se još uvijek bori za kontrolu nad istočnim gradom Bahmutom, nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski ranije rekao da je grad ostao "samo u našim srcima".

Upitan prije sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Japanu da li je grad još uvijek u rukama Ukrajine nakon što su Rusi rekli da su ga zauzeli u cijelosti, Zelenski je rekao novinarima: "Mislim da ne".

Dodao je: "Danas je Bakhmut samo u našim srcima".

Sekretar za štampu Zelenskog kasnije je pojasnio da je lider odgovarao na drugi dio pitanja.

"Pitanje novinara: Rusi su rekli da su zauzeli Bakhmut", napisao je Sergej Nikiforov na Facebooku. "Odgovor predsjednika: Mislim da ne."

Na ukrajinskom je dodao: "Na ovaj način je predsjednik negirao pad Bahmuta."

Rusija je u subotu tvrdila da je u potpunosti zauzela grad na istoku Ukrajine, što bi, ako je istina, označilo kraj najduže i najkrvavije bitke u 15-mjesečnom ratu.

"To je tragedija", rekao je Zelenski. "Na ovom mjestu nema ničega."

Napad na uglavnom sravnjeni grad predvodile su trupe iz grupe plaćenika Wagner, čiji je vođa Jevgenij Prigožin rekao ranije tokom dana da su njegove trupe konačno potisnule Ukrajince iz posljednjeg naseljenog područja unutar grada.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG