Linkovi

NATO šef: 'Moramo se pripremiti za dugi rat u Ukrajini'


Ruske rakete lansirane iz ruske oblasti Belgorod lete prema Harkovu, u istočnoj Ukrajini, 17. septembra 2023.
Ruske rakete lansirane iz ruske oblasti Belgorod lete prema Harkovu, u istočnoj Ukrajini, 17. septembra 2023.

“Većina ratova traje duže nego što se očekivalo kada počnu”, rekao je.

"Moramo se pripremiti za dugi rat u Ukrajini", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu njemačkoj medijskoj grupi Funke objavljenom u nedjelju.

“Većina ratova traje duže nego što se očekivalo kada počnu”, rekao je.

„Svi želimo brzi mir“, rekao je Stoltenberg, „ali u isto vrijeme moramo priznati da ako [ukrajinski] predsednik [Volodimir] Zelenski i Ukrajinci prestanu da se bore, njihova zemlja više neće postojati.

U međuvremenu, Rusija je u nedjelju rano ujutro gađala ukrajinsku oblast Odesa kombinovanim napadom dronom i projektilima, pogodivši poljoprivredni objekat, objavile su ukrajinske zračne snage u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Obim štete nije odmah bio jasan.

Takođe u nedelju, Ukrajina je izvela napad dronom na Krim i Moskvu.

Regionalni krimski zvaničnik rekao je da je dron udario u rezervoar za gorivo, izazvavši požar koji je ugašen.

Dronovi iznad Moskve ometali su vazdušni saobraćaj iznad glavnog grada.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju u svom dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka o ruskoj invaziji na Ukrajinu da Rusija "vjerovatno" pojačava svoju odbranu oko okupiranog grada Tokmak na jugu Ukrajine.

Grad je udaljen 16 kilometara od prve linije fronta, a Tokmak se oprema da postane "uporište" druge glavne linije odbrane Rusije.

Pažnja prema odbrani grada “vjerovatno ukazuje na rastuću zabrinutost Rusije zbog ukrajinskih taktičkih prodora kroz glavnu odbrambenu liniju na sjeveru”.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od agencije France-Presse i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG