Linkovi

Život civila u ukrajinskim ratnim zonama


Grob pored kuće u Velikoj Novosilki, Ukrajina, 23. avgust, 2023. (Foto: VOA)
Grob pored kuće u Velikoj Novosilki, Ukrajina, 23. avgust, 2023. (Foto: VOA)

Kako se Rusija približava gradu Kupjansku na sjevernom kraju ukrajinske ratne zone i povlači se iz gradova na jugu, gradski radnici zauzimaju svoja mjesta u vatrogasnoj stanici i pošti blizu linije fronta, ali se svi nadaju da će naći sigurnost daleko od rata.

U prizemlju vatrogasne stanice, postoji razlog za slavlje. Rat nije završen, ali se polako udaljava, dok se Ukrajina gorko bori za svaki metar u svojoj kontraofanzivi. U Velikoj Novosilki ima samo šest do sedam bombardovanja dnevno, kažu bivši vatrogasci, što čini taj ukrajinski grad dovoljno bezbjednim da stanovnici mogu da zamisle budućnost.

Andrij, bivši vatrogasac kaže da je sada je mnogo i mirnije. "Ima još granatiranja, ali mnogo je mirnije. Ljudi više izlaze, u prodavnice. Postalo je sigurnije."

Život stanovnika gradova u ratnoj zoni u Ukrajini
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Ali na udaljenosti od šest sati vožnje, u gradu Kupjansku, na drugom kraju ukrajinske ratne zone, bitka se približava. U lokalnoj pošti, stanovnici šalju svoje dragocjenosti dok se pripremaju za evakuaciju.

Nina, stanovnica Kupjanska kaže da će možda grad biti bombardovan i da ništa neće ostati. "Ja ću otići takođe. Šaljem najpotrebnije stvari."

Prije oko godinu dana, Ukrajina je ponovo zauzela Kupjansk poslije više od šest mjeseci ruske okupacije. Čini se da Rusija opet drži grad na nišanu, a stanovnici strahuju da će uskoro doći do punog napada.

U međuvremenu, poštanski radnici u isporučuju penzije poslate mjesecima unaprijed, dok ukrajinska vlada očekuje da će biti odsječena od tog grada. Mnoge porodice koje su preživjele posljednju rusku okupaciju sada odlaze. Poštanski radnici kažu da će, kada se kancelarija zatvori, i oni otići.

Glas Amerike u Kupjansku na prvoj liniji fronta
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Svetlana Olejnikova, menadžerka pošte u Kupijansku ističe da će ona i njene kolege ostati i raditi dok je ta pošta otvorena.

Ipak, u Velikoj Novosilki blizu kontraofanzive, uprkos smirivanju rata, lokalni stanovnici se ne vraćaju. Kuće su uništene, a mnogi koji su se borili u posljednjim bitkama ostali su zakopani u svojim baštama.

U vatrogasnoj stanici, nekoliko preostalih stanovnika pokazuje dragocjenosti koje su spasili od rata i priča o izgradnji muzeja, jednog dana kada se rat završi. Malo manje bombardovanja im daje nadu da će se grad povratiti, što je možda, kako kažu, razlog za slavlje.

XS
SM
MD
LG