Linkovi

Ruski zračni udari na Kijev i Harkov


Posljedice raketnog napada na Kijev
Posljedice raketnog napada na Kijev

U udarima teških ruskih raketa i bespilotnih letjelica na Kijev i grad Harkov na sjeveroistoku zemlje u utorak je ubijeno pet civila, desetine ranjeno i nanesena velika šteta, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Napadi su pogodili stambene zgrade i civilnu infrastrukturu, nekoliko sati nakon što je predsjednik Vladimir Putin rekao da zračni napad na ruski grad Belgorod za koji je Moskva rekla da je ubio 24 civila i za koji je okrivila Ukrajinu "neće proći nekažnjeno".

Rusija je pojačala zračne udare na Ukrajinu tokom novogodišnjeg perioda, a u petak je izvela svoj najveći zračni napad u gotovo dvogodišnjem ratu na Ukrajinu, ubivši najmanje 39 ljudi.

Rusija je napala talasima različitih projektila tokom jutarnjeg špica u utorak. Vojne vlasti su izdale vazdušna upozorenja koja su trajala najmanje tri sata.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je starija žena preminula u kolima hitne pomoći nakon ranjavanja. On je ranije rekao da je u glavnom gradu ranjeno najmanje 16 ljudi.

On je rekao da su gasovodi oštećeni u kijevskom okrugu Pečerski, a struja i voda su isključeni u nekoliko okruga glavnog grada. On je rekao da su spasioci gasili požare na nekoliko mjesta.

Gubitak struje i vode probudio je uspomene na prošlu zimu kada je Rusija gađala energetsku mrežu projektilima, uzrokujući česte nestanke struje i gurnuvši milione u mrak.

Oleh Synehubov, regionalni guverner Harkova, rekao je da je centralni dio grada Harkova napadnut oko 07:30. On je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram rekao da je jedna osoba ubijena u napadu, a 41 je ranjena.

Nakon početnog zračnog baraža, Yuri Ihnat, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga, rekao je da je situacija i dalje napeta i da se protivvazdušna odbrana priprema za još ruskih projektila.

XS
SM
MD
LG