Linkovi

Ukrajina i Rusija izvele prve napade u 2024.


Lokalni stanovnici pregledaju štetu ispred stambene zgrade nakon noćnog napada ruskih dronova u Harkovu, 31. decembra 2023.
Lokalni stanovnici pregledaju štetu ispred stambene zgrade nakon noćnog napada ruskih dronova u Harkovu, 31. decembra 2023.

Rusija i Ukrajina su u ponedjeljak izvijestile o smrtonosnim napadima, dok su dvije strane izvele granatiranje i napade dronovima, a Ukrajina je počela još jednu godinu rada na odbijanju ruske invazije.

Šef okupirane regije Donjeck na istoku Ukrajine kojeg je postavila Rusija rekao je da su u granatiranju grada Donjecka poginule četiri osobe, a 13 je ranjeno.

Guverner Oleg Kiper na jugu Ukrajine rekao je da su krhotine od osujećenog ruskog napada dronom pogodile stambene zgrade u Odesi, pri čemu je jedna osoba poginula, a tri su ranjene.

Ukrajinska protuzračna odbrana oborila je nekoliko dronova u regiji Lavov na zapadu Ukrajine, rekli su tamošnji zvaničnici.

Sve u svemu, ukrajinske zračne snage saopćile su u ponedjeljak da je Rusija lansirala rekordnih 90 dronova u više valova, a ukrajinska protuzračna odbrana ih je oborila 87.

Obraćanje Zelenskog

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u novogodišnjem obraćanju da će Rusija 2024. godine "osjetiti gnjev naše domaće proizvodnje", uključujući "najmanje milion" ukrajinskih dronova.

On je aludirao na nedavni ukrajinski napad na ruski brod na Krimu, rekavši da su "naše akcije u Crnom moru postale mračno poglavlje" u istoriji ruske flote.

„I koliko god projektila neprijatelj ispalio, koliko god granatiranja i napada – podlih, nemilosrdnih, masovnih – neprijatelj izvršio u pokušaju da razbije Ukrajince, zastraši ih, sruši Ukrajinu, otjera ih u podzemlje, mi ćemo se ipak uzdići”, rekao je Zelenski. „Jer onaj ko donese pakao u našu zemlju, jednog će dana to vidjeti sa svog prozora.”

Zelenskyy je rekao da iako Ukrajina ne zna sa sigurnošću šta će donijeti nova godina, „Šta god da donese, mi ćemo biti jači“.

Putinovo obraćanje

U unaprijed snimljenom novogodišnjem obraćanju naciji, ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je rusko "ujedinjeno društvo" i naglasio da Rusija nikada neće odustati u svom ratu protiv Ukrajine.

"Ono što nas je ujedinilo i ujedinjuje je sudbina Otadžbine, duboko razumijevanje najvećeg značaja istorijske etape kroz koju prolazi Rusija", rekao je predsjednik hvaleći "solidarnost, milosrđe i hrabrost ruskih građana".

Takođe je pohvalio ruske oružane snage uključene u ono što je Kremlj nazvao svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

“Ponosni smo na vas; vi ste heroji. Osjećate podršku cijelog naroda”, rekao je Putin.

Neki materijali za ovaj izvještaj došli su od AP-a, agencije Frans pres i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG