Linkovi

Ukrajini i Moldaviji dodijeljen status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji


Arhiva - Zastave Ukrajine i Evropske unije pred zdanjem Evropskog parlamenta (AP/Pascal Bastien)
Arhiva - Zastave Ukrajine i Evropske unije pred zdanjem Evropskog parlamenta (AP/Pascal Bastien)

Ukrajini je odobren status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Istovjetna odluka doneta je i vezi sa prijavom njenog susjeda Moldavije.

"Istorijski trenutak. Danas je ključni korak na vašem putu ka EU. Naša budućnost je zajednička”, objavio je na društvenoj mreži Twitter predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Mišel je objavio i da je prepoznata evropska perspektiva Gruzije za koju postoji spremnost odobravanja statusa kandidata - kada bude ispunila glavne prioritete.

Evropski lideri zvanično su prihvatili kandidatski status Ukrajine u trenutku ruske invazije – koja traje poslednja tri mjeseca i izazvala je masovna stradanja građana i znatna razaranja.

Kako javlja agencija Reuters, uprkos tome što bi im moglo biti potrebno više od jedne decenije da se Ukrajina i Moldavija kvalikifuju za članstvo, odluka donijeta na dvodnevnom samitu EU simboličan je korak koji signalizira namjeru bloka da prihvati države nekadašnje članice Sovjetskog Saveza.

Taj potez, navodi Reuters, pokreće najambicioznije širenje Evropske unije otkako je prihvatila istočnoevropske države nakon Hladnog rata.

Ruski napadi na Harkov i Donbas

Uoči odluke o kandidatskom statusu Ukrajine, ruske snage napale su drugi po veličini ukrajinski grad, Harkov, i istočni region Donbas.

Savjetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič rekao je u video obraćanju da ruske snage pogađaju Harkov "sa ciljem da terorišu stanovništvo" i primoraju Ukrajinu da preusmjeri trupe, prenio je Reuters.

Zelenski je u nedelju upozorio da će Rusija vjerovatno pojačati svoje napade ove nedelje, uoči akcije EU.

"Očigledno, očekujemo da će Rusija ove nedelje intenzivirati neprijateljske aktivnosti(...) Spremamo se. Spremni smo", rekao je on.

Žena uči da koristi automatsku pušku "Kalašnjikov", u Zaparožju, jugoistočna Ukrajina, 17. juna 2022.
Žena uči da koristi automatsku pušku "Kalašnjikov", u Zaparožju, jugoistočna Ukrajina, 17. juna 2022.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuters i France Press.

XS
SM
MD
LG