Linkovi

Ukrajina preuzela više teritorija na istoku, na jugu u kontraofanzivi


Ukrajinski vojnici u oslobođenom selu
Ukrajinski vojnici u oslobođenom selu

Ukrajina je u ponedjeljak izvijestila da su njene trupe ponovo zauzele više teritorija na istočnom frontu i napredovale na jugu u svojoj vojnoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

Zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar rekla je da su kijevske snage prošle sedmice ponovo zauzele dva kvadratna kilometra oko razorenog istočnog grada Bakhmuta, koji su ruske trupe zauzele u maju nakon višemjesečnih borbi.

Kijevske snage su takođe zauzele dva sela na južnom krilu grada, Andriivka i Klishchiivka, rekao je Maliar.

Oba grada leže na višem tlu i njihovo zauzimanje bi moglo postaviti pozornicu za ponovno uspostavljanje kontrole nad ključnim gradom.

Kijevske trupe oslobodile su 51 kvadratni kilometar u blizini Bakhmuta od početka kontraofanzive, rekao je Maliar.

Još južnije u regionu Donjecka, ukrajinske trupe su nastavile da zadržavaju rusku ofanzivu prema gradovima Avdiivka i Maryinka, rekao je Maliar.

Ukrajinske snage pokušavaju da napreduju prema Azovskom moru na južnom kraku koji namjerava podijeliti ruske snage koje su prošle sedmice vratile 5,2 četvorna kilometra, rekao je Maliar.

Sveukupno, Ukrajina je povratila više od 260 kvadratnih kilometara na jugu tokom kontraofanzive, rekla je ona.

Tokom svoje tromjesečne kontraofanzive, Ukrajina je izvijestila o sporom, postojanom napretku protiv učvršćenih ruskih položaja, vraćajući niz sela i napredujući na bokove Bakhmuta, ali nije zauzimala veća naselja.

Predsjednik Volodimir Zelenski i drugi zvaničnici odbacili su zapadne kritičare koji kažu da je ofanziva prespora i ometana strateškim greškama.

Reuters nije bio u mogućnosti da provjeri izvještaje, a Rusija nije potvrdila ukrajinski napredak.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG