Linkovi

Reportaža: Ukrajinski inženjeri nastoje da održe u funkciji mrežu za mobilnu telefoniju


Toranj za mobilnu telefonsku mrežu kompanije "Kijevstar" u predgrađu Kijeva, 30. novembra 2022.
Toranj za mobilnu telefonsku mrežu kompanije "Kijevstar" u predgrađu Kijeva, 30. novembra 2022.

U sklopu napora Ukrajine da održi komunikacione linije funkcionalnim tokom rata, "vojska" inženjera iz telefonskih kompanija u zemlji mobilisala se da pomogne javnosti i zakonodavcima da ostanu u kontaktu tokom postojanih udara ruskih raketa i bespilotnih letjelica.

Inženjeri, koji obično ostaju neprimjetni i ne dobijaju pohvale u mirnodopskim vremenima, često rade danonoćno na održavanju ili obnavljanju telefonskih usluga, ponekad to rade i uz neophodnu hrabrost, u minskim poljima. Pošto su ruski udari doveli do nestanka struje koju obično koriste tornjevi za mobilne telefone, inženjeri su uključili generatore da bi tornjevi nastavili da rade.

"Znam da su naši momci – moje kolege – veoma iscrpljeni, ali su motivisani činjenicom da radimo važnu stvar", rekao je Jurij Dugnist, inženjer ukrajinske telekomunikacione kompanije "Kijevstar", pošto je prošao kroz 15 centimetara svježeg snega kako bi stigao do ograđenog tornja za mobilnu telefoniju na zapadnom obodu glavnog grada Kijeva.

Dugrist i njegovi saradnici govorili su o svojim svakodnevnoj rutini, koje uključuju korišctenje aplikacije na sopstvenim telefonima za praćenje koji od brojnih telefonskih tornjeva u oblasti glavnog grada dobija struju, bilo tokom pauza od kontrolisanih isključenja struje koja se koriste za uštedu energije, ili od generatora koji se uključuju da obezbijede rezervnu snagu.

Jedan unos je zlokobno glasio, na engleskom, "Low Fuel" (gorivo na izmaku).

Zaustavivši se u benzinskoj stanici prije svoje runde, članovi tima napunili su osam 20-litarskih kanistera dizel gorivom za veliki rezervoar ispod generatora koji prenosi napajanje 50-metarskog tornja u prigradskom selu koje nije imalo struju.

To je jedan od mnogih ukrajinskih gradova koji su imali povremeno napajanje, ili ga uopšte nisu imali, poslije višestrukih rundi razornih ruskih napada posljednjih nedelja usmjerenih na infrastrukturu zemlje – posebno na elektrane.

Kijevstar je najveća od tri glavne ukrajinske kompanije mobilne telefonije, sa oko 26 miliona korisnika – ili otprilike dvije trećine stanovništva zemlje prije nego što je ruska invazija 24. februara otjerala milione ljudi u inostranstvo, čak i ako su se mnogi od tada vratili.

Dizel generatori su bili postavljeni u podnožju stubova mobilnih telefona još mnogo prije invazije, ali su rijetko bili potrebni. Mnoge zapadne zemlje ponudile su slične generatore i transformatore kako bi pomogle Ukrajini da napajanje električnom energijom bude što je bolje moguće nakon ruskih udara.

Poslije vanrednog isključenja struje izazvanog serijom ruskih udara 23. novembra, Kijevstar je istovremeno rasporedio 15 timova inženjera i pozvao „sve naše rezerve“ da otklone probleme sa 2.500 mobilnih stanica u njihovoj zoni, rekao je Dugrist.

On se prisjetio da je požurio na mjesto uništenog tornja za mobilnu telefoniju kada su se ruske snage povukle iz Irpina, predgrađa sjeverozapadno od Kijeva, ranije ove godine i da je stigao tamo prije nego što su ukrajinski minolovci stigli da daju signal da je sve čisto.

Naprezanje koje rat svaljuje na ukrajinske mreže mobilne telefonije navodno je podiglo cijene alternativnih satelitskih telefona kao što je sistem Starlink Elona Maska, koji je ukrajinska vojska koristila tokom sukoba, koji je sada u svom desetom mjesecu.

Poslije raširenih udara na infrastrukturu prošle nedelje, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sazvao je visoke zvaničnike da razgovaraju o radovima na restauraciji i snabdijevanju potrebnim za očuvanje energetskih i komunikacionih sistema zemlje.

"Posebna pažnja je posvećena sistemu komunikacije", rekao je on i dodao da bez obzira šta Rusija ima na umu, "moramo održavati komunikaciju".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG