Linkovi

Ukrajina uhapsila ženu optuženu da je špijunirala Zelenskog za Rusiju


Arhivska fotografija
Arhivska fotografija

Ukrajinska domaća obavještajna agencija saopćila je u ponedjeljak da je uhapsila ženu koju je optužila da je prikupljala informacije o putu predsjednika Volodimira Zelenskog prije putovanja i da je pokušala prenijeti informacije o vojnim objektima Rusiji.

Ukrajinska služba sigurnosti, SBU, nije dala ime navodnog agenta. Tamnokosa žena u crno-beloj haljini okružena dvojicom vojnika vidi se na fotografiji koju je objavila agencija. Sva lica na slici su bila zatamnjena.

Osumnjičena je uhapšena u južnom ukrajinskom lučkom gradu Mikolajvu, saopštila je služba bezbjednosti. Zelenski je posljednji put posjetio grad 27. jula, objavio je njegov medijski kanal.

SBU je takođe optužila navodnu agenticu da je pokušavala da utvrdi lokacije ukrajinskih sistema za elektronsko ratovanje i skladišta municije u blizini lučkog grada Očakiva, 48 km od Mikoljeva.

"Pripadnici SBU-a uhvatili su izdajicu na djelu kada je pokušavala prenijeti obavještajne podatke osvajačima", saopštila je SBU i dodala da su tokom predsjedničke posjete preduzete dodatne mjere sigurnosti.

Žena je iz Očakiva i radila je u vojnoj prodavnici i prodavala robu vojnicima jedne od lokalnih ukrajinskih vojnih jedinica, saopštio je SBU. Sud je odobrio njeno hapšenje i, ako bude proglašena krivom, suočila bi se sa zatvorskom kaznom do 12 godina, navodi se u saopštenju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG