Linkovi

Ukrajina planira održati globalni mirovni samit ove godine


Sastanak na Malti, 28. oktobar 2023.
Sastanak na Malti, 28. oktobar 2023.

Ukrajina ima za cilj održavanje globalnog "mirovnog samita" svjetskih lidera ove godine, rekao je zamjenik ministra Mykola Tochytskyi u nedjelju nakon što su se međunarodni predstavnici sastali na Malti tokom vikenda kako bi razgovarali o formuli mira Kijeva za rat s Rusijom.

"Ovaj cilj ostaje neophodan i moguć... pokazalo se da postoji interes za ovo", rekao je Reutersu telefonom zamjenik ministra Mykola Tochytskyi ubrzo nakon završetka sastanaka.

Sastanku na Malti u subotu i nedjelju prisustvovali su lično ili putem interneta predstavnici iz 66 zemalja, što je preko 20 zemalja više nego na posljednjem takvom sastanku u Jeddahu u Saudijskoj Arabiji u augustu.

Razgovori ne uključuju Rusiju.

Tochytskyi je rekao da se na sastanku na Malti razgovaralo o pet tačaka od ukupno deset koje je prošle godine iznio predsjednik Volodimir Zelenski: nuklearna sigurnost, sigurnost hrane, energetska sigurnost, oslobađanje zatvorenika i deportiranih osoba i teritorijalni integritet.

Zamjenik ministra je rekao da na nastojanja Ukrajine da pridobije zemlje "globalnog juga" nisu uticali različiti stavovi o sukobu Izraela i Hamasa, iako bi to moglo otežati usmjeravanje pažnje na Ukrajinu.

"Da li vojni događaji u drugim krajevima (svijeta) otežavaju? Naravno da mogu, ali ovo je još jedan dokaz da je formula predsjednika Zelenskog važna, jer se radi o miru."

Ukrajina je mjesecima pokušavala izgraditi veze s afričkim, azijskim i latinoameričkim vladama.

Tochytskyi je potvrdio da Kina nije prisustvovala sastanku na Malti uprkos naporima Ukrajine da navede Peking da pošalje svog predstavnika.

"Razlozi mi nisu poznati, koliko se sjećam u Jeddahu, kineski predstavnik Li Hui je rekao da planira prisustvovati."

On je da Ukrajina drži politiku otvorenih vrata za Kinu ili bilo koju drugu zemlju za prisustvovanje budućim samitima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG