Linkovi

Ukrajina dobila zeleno svjetlo za pregovore o članstvu u EU


Europe Enlargement
Europe Enlargement

Evropska komisija je u srijedu, 8. novembra, preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom, unatoč nedostacima u njezinoj borbi protiv korupcije i potrebi da se dodatno ograniči utjecaj oligarha.

Reforme u tim područjima, kao i u zaštiti nacionalnih manjina, moraju biti zaključene prije održavanja prvog kruga pregovora, saopćila je Evropska komisija.

"Ukrajina se i dalje suočava s ogromnim teškoćama i tragedijom izazvanom ruskim agresorskim ratom. Pa ipak, Ukrajinci duboko reformiraju svoju zemlju čak i dok vode rat koji je za njih egzistencijalan", rekla je u Bruxellesu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Evropska komisija je također preporučila otvaranje pregovora s Moldavijom, ali kada ispuni posljednje uvjete. Gruziji je preporučeno da joj se dodijeli službeni status kandidata ako i kada ispuni preostale uvjete koje je postavio blok.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je preporuku izvršne vlasti Evropske unije (EU) za otvaranje pregovora o članstvu s Kijevom, opisujući to kao "ispravan povijesni korak".

"Ukrajinci to zaslužuju zbog zaštite evropskih vrijednosti, ali i zbog činjenice da čak i u vrijeme velikog rata držimo svoju riječ razvijajući državne institucije", saopćio je na Telegramu.

Ukrajina je podnijela zahtjev za pridruživanje EU nekoliko dana nakon što je ruska invazija punog obima ma tu zemlju počela u februaru 2022.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u utorak nakon razgovora u Briselu da je Evropska komisija "impresionirana" rezultatima reformi koje je Ukrajina pokazala.

Ranije su iz Evropske unije naveli sedam glavnih kriterija koji se moraju ispoštovati za otvaranje pristupnih pregovora, a naglasak je bio na smanjenju korupcije te reformi pravosuđa.

U tom smislu su iz EU već naveli kako je Ukrajina već postigla "velik napredak".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG