Linkovi

BiH

BiH mora da pokaže rezultate da bi počela pregovore sa Evropskom unijom


EU: Pregovori sa BiH nakon ispunjavanja postavljenih kriterija
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

EU: Pregovori sa BiH nakon ispunjavanja postavljenih kriterija

Komesari Evropske komisije nisu postigli dogovor o otvaranju pristupnih pregovora za Bosnu i Hercegovinu. Naredna rasprava o tome očekuje se u martu 2024.

"Evropska komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom kad se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo. Komisija će izvijestiti Savjet do marta 2024. o svakom napretku", stoji zvaničnom dokumentu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (Fon der Lajen) je navela da je zalaganje političkih partija u cilju pristupanja "bez sumnje dalo pozitivne rezultate".

"Vrlo smo široko otvorili vrata i sada pozivamo BiH da prođe kroz ova vrata. Da bi to toga došlo, mora da postoji aktivnost u BiH, a rezultati da se pokažu. Vrata su široko otvorena za dobrodošlicu BiH u pristupne pregovore", izjavila je Von der Leyen.

Istakla je zabrinutost Evropske komisije zbog usvajanja "neustavnih zakona u Republici Srpskoj", jednom od dva entiteta u BiH. Ona je potvrdila da će Evropska komisija izvijestiti Savjet EU o napretku BiH do marta 2024. godine.

U godišnjem izvještaju o BiH se poručuje da, kada ocijeni da je Bosna i Hercegovina postigla neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo, a posebno da je ispunila ključne prioritete, "Komisija će preporučiti otvaranje pregovora o pristupanju EU".

"Na osnovu zaključaka Savjeta iz decembra 2019. godine, Komisija svoje godišnje izvještaje fokusira na implementaciju 14 ključnih prioriteta Bosne i Hercegovine", stoji u dokumentu.

Evropska komisija objavila je i izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG