Linkovi

Dvadeset pet poginulih nakon što je Ukrajina granatirala Donjeck, kažu ruski zvaničnici


Uznemirujući sadržaj: - Muškarac plače pored tijela svoje žene ubijene u raketnom udaru u Donjecku 21. januara 2024. godine.
Uznemirujući sadržaj: - Muškarac plače pored tijela svoje žene ubijene u raketnom udaru u Donjecku 21. januara 2024. godine.

Dvadeset pet osoba je poginulo, a 20 je povrijeđeno kada su ukrajinske snage granatirale grad Donjeck na istoku Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije, rekao je u nedjelju Denis Pušilin, šef regije Donjeck kojeg je imenovala Rusija.

Prema riječima Alekseja Kulemzina, gradonačelnika grada kojeg je postavila Rusija, ukrajinske snage bombardovale su prometnu oblast u kojoj se nalaze prodavnice i pijaca. Pušilin je rekao da je grad granatirala ukrajinska artiljerija. Nije bilo trenutnog ukrajinskog komentara.

Reutersove fotografije i video snimci snimljeni na mjestu događaja prikazuju uplakane ljude, od kojih su neki rekli da su izgubili svoje rođake, i tijela koja leže na krvlju natopljenom snijegu u blizini jedne od gradskih pijaca.

Pušilin je rekao da na licu mjesta rade službe hitne pomoći i da forenzičari pokušavaju da prikupe dijelove oružja korištenog u napadu.

U Moskvi je rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo saopćenje u kojem je napad nazvalo "varvarskim terorističkim aktom" koji je počinila Ukrajina, navodeći da je izveden "upotrebom oružja koje je isporučio Zapad".

Rusija, koja je započela invaziju na Ukrajinu prije skoro dvije godine, u prošlosti je izražavala bijes kada su ukrajinski napadi ubili civile u Donjecku i drugim područjima. Međutim, ruska kampanja vazdušnih udara i teškog granatiranja ubila je hiljade ukrajinskih civila.

Donjeck je jedan od četiri regiona na istoku i jugu Ukrajine za koje je Rusija tvrdila da ih je anektirala krajem 2022. godine u potezu koji je većina zemalja na Generalnoj skupštini UN-a osudila kao nezakonit. Rusija ne kontroliše u potpunosti nijednu od četiri regije.

Odvojeno u nedjelju, rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruske snage preuzele kontrolu nad selom Krokhmalne u sjeveroistočnom ukrajinskom regionu Harkov.

Portparol ukrajinske vojske potvrdio je da su se kijevske snage povukle iz tog područja, ali je rekao da je izgubljena teritorija sićušna i da nema utjecaja na cjelokupnu vojnu situaciju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG