Linkovi

Ukrajinci krili siročad od ruske deportacije


Osoblje dječije bolnice u Hersonu
Osoblje dječije bolnice u Hersonu

Nekoliko sati pošto je Rusija krenula u invaziju na Ukrajinu 24. februara, zdravstveni radnici u dječijoj bolnici u Hersonu počeli su da razmišljaju o tome kako da spasu bebe. Razlog tome je bila sumnja da su ruske snage od 2014. oduzimale ukrajinsku djecu bez roditelja i odvodile ih u Rusiju.

KIJEV - Zaposleni u hersonskoj bolnici počeli su da prave lažne medicinske kartone za 11 napuštenih beba, kako bi djelovalo da su isuviše bolesne da se transportuju u sirotište, i da ih odatle odvedu ruske snage.

"Namjerno smo pisali lažne informacije da su djeca bolesna i da ne mogu da se transportuju“, rekla je doktorka Olga Piljarska, načelnica intenzivne njege. „Uplašili smo se da će Rusi saznati, ali odlučili smo da ćemo spasiti djecu po svaku cijenu".

Rusi su, kako se procjenjuje, tokom rata iz ukrajinskih sirotišta izveli najmanje 1.000 djece i odveli ih u Rusiju ili na okupirane ukrajinske teritorije. Međutim, stanovnici kažu da bi još više djece nestalo da neki ljudi nisu rizikovali i svoje živote da ih spasu.

Na periferiji Hersona u selu Stepanivka, Volodimir Sahajdak, direktor centra za socijalnu i psihološku rehabilitaciju, takođe je falsifikovao papire da bi sakrio 52-je siročadi. Neku djecu je preuzelo osoblje centra, drugu dalji rođaci, neka su ostala kod njega.

"Djelovalo mi je da će djeca jednostavno biti oduzeta ako ih ne sakrijem“, rekao je on.

Deca bez roditelja na dečjem odeljenju bolnice u Hersonu, 22. novembar 2022.
Deca bez roditelja na dečjem odeljenju bolnice u Hersonu, 22. novembar 2022.

Ali njihovo premiještanje nije bilo lako.

Nakon što je Rusija okupirala Herson i veći dio te oblasti, vojnici su počeli da odvajaju siročad na kontrolnim punktovima. Sahajdak kaže da je morao da izmišlja razne načine kako da transportuje djecu, pa je jednom prilikom lažirao njihova dokumenta govoreći da je grupa djece liječena u bolnici i da ih je tetka vodila da se nađu sa majkom, koja je u devetom mesecu trudnoće i čeka ih na drugoj strani rijeke.

Nisu, ipak, sva djeca sakrivena od ruskih snaga. Zaposleni u sirotištu u Hersonu tvrde da je u oktobru odatle izvedeno 50-oro djece i odvedeno na Krim.

"Došao je autobus sa natpisom "Z" i oni su odvedeni“, rekla je Anastasija Kovalenko koja živi u blizini.

Prazni dečji kreveci u sirotištu u Hersonu
Prazni dečji kreveci u sirotištu u Hersonu

AP je ranije izvještavao o tome da Rusija pokušava da na hiljade ukrajinske djece preda ruskim porodicama na hraniteljstvo ili usvajanje. AP je otkrio da su zvaničnici bez pristanka deportovali ukrajinsku djecu u Rusiju ili na teritorije pod ruskom kontrolom, lagali ih da ih roditelji ne žele, koristili ih za propagandu i davali im državljanstvo.

Ruske vlasti su u više navrata navodile da je preseljenje djece u Rusiju namijenjeno njihovoj zaštiti od neprijateljstava. Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je tvrdnje da Moskva oduzima i deportuje djecu.

Ruska ombudsmanka za prava djeteta Marija Lvova-Belova lično je nadgledala premještanje stotina siročadi iz ukrajinskih oblasti pod ruskom kontrolom radi usvajanja od strane ruskih porodica. Tvrdi je da je nekoj djeci ponuđena prilika da se vrate u Ukrajinu, ali da nisu željela.

Regionalni savjetnik UNICEF-a za zaštitu djece za Evropu i centralnu Aziju Aron Grinberg rekao je da, dok se ne utvrdi sudbina roditelja ili drugih bliskih rođaka deteta, smatra se da svako razdvojeno dijete ima žive bliske rođake, a procjenu toga treba da rade vlasti u zemlje u kojima se djeca nalaze.

Za neke je prijetnja da će Rusija deportovati djecu donijela neočekivani životni preokret.

Tetjana Pavelko, medicinska sestra u dječijoj bolnici, brinula se da Rusi u oktobru, kada su se povlačili, povesti sa sobom i bebe. Pošto nije mogla da ima djece, ova 43-godišnjakinja požurila je da usvoji desetomjesečnu djevojčicu.

Bebi je dala ime Kira po hrišćanskoj mučenici.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG