Linkovi

Da li se Putin odrekao Krima? Šta uništenje brane znači za tok rata?


Iz videa koji je obezbijedio Ured predsjednika Ukrajine. Proboj brane Kahovskaya, 6. juna 2023. AR handout
Iz videa koji je obezbijedio Ured predsjednika Ukrajine. Proboj brane Kahovskaya, 6. juna 2023. AR handout

Dizanje brane Kahovskaja u zrak definitivno je međunarodni ratni zločin, rekao je američki naučnik Peter Gleick.

Gleick, koji je suosnivač i glavni naučnik Pacifičkog instituta u Oaklandu, SAD, i član američke Nacionalne akademije nauka, istakao je u nizu tvitova da je rušenje brane direktno kršenje protokola Ženevska konvencija iz 1977. godine, uključujući član 56. Protokola I i član 15. Protokola II, koji jasno zabranjuje napad na infrastrukturu koja „sadrži opasne sile“ i jasno definira „brane“.

Tekst člana 56. Protokola I posebno predviđa: „Instalacije i konstrukcije koje sadrže opasne sile, odnosno: brane i nuklearne elektrane, ne smiju postati objekti napada, čak ni u slučajevima kada su takvi objekti vojni objekti, ako bi takav napad mogao uzrokovati oslobađanje opasnih sila i naknadne teške žrtve među civilnim stanovništvom ...".

Ovaj napad će istovremeno osloboditi opasne sile i uzrokovati civilne žrtve, kaže Gleick. On dodaje da je trenutno nemoguće potvrditi ko stoji iza detonacije.

U Evropi ukazuju da će Rusija biti odgovorna za uništavanje civilne infrastrukture.

"Uništavanje civilne infrastrukture jasno se kvalifikuje kao ratni zločin, a mi ćemo Rusiju i njene zastupnike smatrati odgovornima", napisao je na Twitteru visoki zvaničnik EU, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da prati situaciju u nuklearki Zaporožje, gdje se reaktori hlade vodom iz Dnjepra i gdje bi uništenje nivoa vode moglo predstavljati prijetnju.

"Odsustvo vode za hlađenje u glavnim sistemima za hlađenje vode tokom dužeg vremenskog perioda dovešće do topljenja goriva i nefunkcionalnosti dizel generatora u nuždi. Međutim, naša trenutna procjena je da ne postoji neposredan rizik po bezbjednost postrojenja. “, rekao je šef IAEA Rafael Mariano Grossi 6 sati ujutro u junu

Nedostatak brze reakcije rukovodstva UN-a na događaje kritizirao je bivši predstavnik Ukrajine u UN-u Volodimir Jelčenko.

U komentaru novinarki Ukrajinske službe Glasa Amerike Irini Solomko, Jelčenko je činjenicu da su UN samo duplirale izjavu IAEA-e nazvao znakom "duboke krize" u organizaciji. "IAEA nastavlja pomno pratiti razvoj događaja. Je li ovo cijela reakcija?" - ogorčen je Jelčenko.

Poplave će uticati na kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine

Poplave će uticati i na odbranu Rusije i na moguću sposobnost Oružanih snaga da pređu rijeku, linije snabdijevanja i napadnu Herson, tvitovao je bivši komandant američkih kopnenih snaga u Evropi Mark Hertling.

Poplava će, tvitovi su stručnjaka, zaustaviti i vodosnabdijevanje Krimskog kanala i poremetiti snabdijevanje pijaćom vodom za milione ljudi, može uticati na hlađenje ZNPP-a i već je oštetila Antonovski most.

Rat je ušao u novu fazu, tvitovao je profesor sa Univerziteta Džordžtaun Anders Aslund. Prethodno je, ističe ekspert, Putin pokušao da sačuva osnovnu infrastrukturu Ukrajine. "Putin je sada odustao od zauzimanja Ukrajine," tvitovao je Aslund. "Eksplozija na važnoj brani u Novoj Kahovki je početak opšteg uništenja Ukrajine."

Ekspert naglašava da se Krim ne može održati bez vode u Krimskom kanalu. "Dizanjem brane u vazduh, Putin se odrekao Krima", dodaje Aslund.

Ujutro 6. juna, Operativna komanda Oružanih snaga Jug izvijestila je o uništenju HE Kahovskaja "kao rezultat vjerovatne detonacije".

"Zbog toga je oko 80 naselja u zoni plavljenja", navodi se u izvještaju. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy održao je hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, na kojem je dogovoren niz sigurnosnih i diplomatskih mjera, uključujući sazivanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a. Rusija, s druge strane, optužuje Ukrajinu za "sabotiranje" brane

Oksana Bedratenko i Iryna Solomko doprinijele su radu na članku

XS
SM
MD
LG