Linkovi

Ukrajina: Novi napredak kod Bahmuta


Ukrajinski vojnik 10. jurišne brigade Edelweiss puca iz topa D-30 prema ruskim položajima na prvoj liniji fronta, u blizini Bakhmuta, oblast Donjecka, Ukrajina, 5. jula 2023.
Ukrajinski vojnik 10. jurišne brigade Edelweiss puca iz topa D-30 prema ruskim položajima na prvoj liniji fronta, u blizini Bakhmuta, oblast Donjecka, Ukrajina, 5. jula 2023.

Ukrajinske trupe napredovale su za više od jednog kilometra u zadnjih 24 sata protiv ruskih snaga u blizini istočnog grada Bakhmuta, izjavio je u petak vojni glasnogovornik.

Njegovi komentari su najnoviji od strane Kijeva koji je signalizirao da kontraofanziva koju je pokrenula početkom juna postepeno napreduje iako se ruski izvještaji o borbama u sektoru Bakhmut razlikuju od ukrajinskih.

"Odbrambene snage nastavljaju da tamo drže inicijativu, vršeći pritisak na neprijatelja, izvodeći jurišne operacije, napredujući duž sjevernog i južnog boka", rekao je za ukrajinsku televiziju glasnogovornik vojske Serhiy Cherevatyi.

"Konkretno, tokom proteklog dana napredovali su više od jednog kilometra."

Portparol generalštaba ukrajinskih oružanih snaga rekao je da su ukrajinske snage postigle "djelimičan uspjeh" u blizini sela Klishchiivka, jugozapadno od Bakhmuta.

Ukrajinski vojni analitičari kažu da bi osiguranje Kliščijevke pomoglo Ukrajini da vrati razoreni mali grad Bakhmut, koji su ruske snage zauzele u maju nakon 10 mjeseci teških borbi.

Ruska novinska agencija RIA citirala je izvor iz ruske vojske koji je ranije ove sedmice rekao da su moskovske snage odbile ukrajinski napad na Kliščijevku i da čiste preostale ukrajinske trupe u toj oblasti.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti situaciju na bojnom polju.

Moskva, koja je započela svoju punu invaziju na Ukrajinu prije više od 16 mjeseci, vidi Bakhmut kao odskočnu dasku za napade na druge gradove. Rusija i dalje drži Bakhmut, ali obje strane kažu da su borbe na tom području intenzivne, a ukrajinske snage se nadaju da će opkoliti grad.

Kijev kaže da je vratio grupu sela na jugu otkako je pokrenuo kontraofanzivu, ali da su žestok otpor i minska polja usporili napredak njegovih snaga. Rusija još uvijek drži velike dijelove istočne i jugoistočne Ukrajine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG